Снимка: © Булевард България

Депутатите от 45-ото Народно събрание не приеха дневния ред и днешното им заседание пропадна, докато пред сградата представители на ВМРО протестират срещу промените в Изборния кодекс.

Едва 79 народни представители гласуваха „за“ приемането на дневния ред за седмицата, а 126 – от ГЕРБ, БСП и ДПС - се въздържаха. Не е ясно защо програмата не бе приета. Тома Биков от ГЕРБ каза, че партията му е гласувала "въздържал се" заради промените в Изборния кодекс, които "не трябва да се правят за една нощ", а лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не са подкрепили програмата, защото законодателните им предложения не се разглеждат. "Докато тези закони не бъдат включени и обсъдени, така ще бъде", каза тя.

Според Иво Мирчев от "Демократична България" - в Народното събрание се е видяло коя е "коалицията Гешев". "Очевидно е, че ГЕРБ, БСП и ДПС играят заедно", каза той.

Първоначално председателят на днешното заседание Кристиан Вигенин изрази съмнение, че това може да се дължи на новата инсталирана система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни. Впоследствие обаче и второто гласуване не бе успешно и депутатите напуснаха залата.

Председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН каза по-късно, че депутатите ще заседават от 9 ч. в четвъртък при определен дневен ред, а в 8:30 утре ще има председателски съвет.

Днес те трябваше да разгледат на първо четене промени в Закона за политическите партии, с които се предвижда да се намали до 1 лев на глас държавната субсидия за политическите сили. Освен това в дневния ред попадаше второто разглеждане на промените в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“. Във вторник законопроектът бе приет на второ четене от правната комисия. Той предвижда смяна на ЦИК, съкращаване на числеността на комисията и назначаването на нейните членове от президента по предложение на партиите. Освен това в промените бе вписано да има машинно гласуване в големите секции и да отпадне ограничението от 35 секции за страни извън ЕС.

Именно последната точка породи протест от представители на ВМРО, които се събраха пред парламента. Те не са съгласни с промяната, която според тях ще позволи разкриване на повече секции в Турция, а това би облагодетелствало ДПС. Забраната за повече от 35 секции в страните, които не са членки на ЕС, бе приета през 2016 г. по предложение на ОП – именно поради тази причина.

„Днес народните представители са на път да извършат национално предателство, което ще позволи на Ердоган да организира 200-300 хиляди души да гласуват за определена българска партия, което ще е пряка намеса във вътрешните работи на България“, твърди Юлиан Ангелов от ВМРО, цитиран от bTV. Партията на Красимир Каракачанов остана извън 45-ото Народно събрание, защото не прескочи 4-процентовата бариера.

Представителите на патриотичната формация и нейните привърженици скандираха и срещу председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и пред Антоанета Стефанова, която бе предложена за премиер от Слави Трифонов. Днес двамата върнаха втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

От ВМРО заобиколиха Йорданов и Стефанова на жълтите павета и скандираха "национални предатели", но не се стигна до по-голямо напрежение. Те протестираха срещу тях, защото именно ИТН са вносители на промените в Изборния кодекс, засягащи гласуването в чужбина. На Избори 2021 „Има такъв народ“ спечели най-голяма подкрепа от сънародниците ни зад граница в сравнение с всички останали партии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"