ГЕРБ, ДПС и БСП заедно вкараха хартиени бюлетини в дневния ред на 48 НС

ГЕРБ, БСП и ДПС събраха общо 124 гласа, с които успяха да прокарат проекта с промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини като част от дневния ред на парламента.

Предложението беше внесено още в първия ден на 48 Народно събрание от БСП - партията, която се опитва да прокара тази промяна още от предходния парламент.

"Демократична България" направи опит да я извади от обсъжданията за тази седмица, защото вече има три проекта за промени в Изборния кодекс, но нито едно от тях не е обсъждан от ресорната Правна комисия - т.е. нормалната процедура за гласувания на закони е форсирана спеицално за хартиените бюлетини.

Делян Добрев от ГЕРБ обаче обвини ДБ, че ако се спазва обичайният ред преди първо четене, всички законопроекти би трябвало да отпаднат от дневния ред, защото комисиите още не работят. Добрев настоя точката да остане и да се разгледа до петък, 4 ноември.

В крайна сметка 123 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха против предложението на ДБ. Само един депутат от социалистите се въздържа по тази точка, но мнозинството зад обезсмисляне на машинното гласуване вече се очерта ясно.

Демонстративно "Възраждане" и "Български възход" решиха да гласуват заедно с ДБ и "Продължаваме промяната", имайки предвид, че ГЕРБ и БСП няма да имат нужда от техните гласове, за да прокарат инициативата си.

В 47 НС "Възраждане" беше една от партиите, които поставяха под съмнение резултата от машинния вот, като гласуваха "За" несъстоялата се анкетна комисия за проверка на достоверността на изобрите на 14 ноември.

Стефан Янев твърди, че подкрепя запазването на машинното гласуване и разширяване на възможностите за електронен вот, а не връщане на хартиените бюлетини.


Вежди Рашидов отвори вратите на НС за Стъки, Блъсков и ПИК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024