Снимка: © Булевард България

Липса на кворум провали заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите в понеделник. Така не беше гласуван на второ четене Законът за промени на НСО, който ограничава значително кръга на охраняемите, изключвайки от тях главния прокурор, бившите премиери и президенти.

В залата за заседание на комисията в 11.00 часа се явиха само депутатите от "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП.

"Отмених заседанието на комисията поради липса на кворум. Не дойдоха от ИБГНИ, ГЕРБ, ДПС. Не се получи, защото според мен има хора, които защитават интересите на бившия премиер, на главния прокурор и на президента", заяви Светлин Стоянов от ИТН, който е председател на комисията, цитиран от БНТ.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обясни, че не е присъствал на заседанието, защото по същото време е бил на заседание на друга комисия - за полицейското насилие, чийто председател е.

„Предупредих председателя на тази комисия, че най-вероятно ще закъснея и няма да мога да дойда. Както виждате, почти 20 минути ми отне. Аз изрично го предупредих, че оставам и ще дойда максимално бързо. За съжаление, максимално бързо се оказа 20 минути“, каза Хаджигенов, цитиран от БНР.

Това е второто провалено заседание заради липса на кворум от петък насам. Хаджигенов каза, че ако утре има извънредно заседание на комисията, той ще се яви на него, за да има кворум и да се обсъди на второ четене и законопроектът за промени в Закона за НСО.

Президентът Румен Радев обяви, че ще назначи служебно правителство и ще разпусне 46-ото Народното събрание на 16 септември (четвъртък). Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон