ГЕРБ и БСП-Пловдив дадоха на Георги Гергов контрола над Панаира

Общинският съвет в Пловдив окончателно капитулира пред Георги Гергов, като му позволи да поеме пълен контрол върху Международния панаир в Пловдив през дружеството "Пълдин туринвест".

ГЕРБ и лоялните на Гергов съветници от т.нар. "Автентична лява БСП" упълномощиха с мнозинство представителя на община Пловдив в УС на компанията да се съгласи с всички предложения на мажоритарния собственик.

Гергов иска община Варна да стане съдружник в панаира за сметка на увеличаване на капитала. Схемата ще даде възможност на бившия шеф на БСП-Пловдив да придобие над 79% от акциите на Панаира и да се разпорежда с него както сам прецени.

  • Гласуването на точката премина под силен граждански натиск да не се допуска подобно решение и с призиви от "Демократична България" да се защити един от символите на града.
  • Опозицията посочи, че за десетилетията оперативно управление на Панаира от Гергов "няма никакво развитие и не са инвестирани средства, които да добавят стойност за Пловдив".

Въпреки това решението мина с 27 гласа "за" срещу 22 против и въздържали се. Срещу схемата с Гергов гласуваха ДБ, ВМРО, "Съюз за Пловдив", "Кауза България".

Само един съветник от ГЕРБ се обяви "въздържал се", докато останалите му съпартийци бяха "за".

Решението е обратното на това, което само преди месец Общинският съвет в Пловдив прие с идеята да блокира намеренията на Гергов да овладее Панаира.

В замяна Гергов реши да предложи друга стара идея - да предостави 6 декара от терена на панаирното градче, на които евентуално общината да си построи опера. Такъв вариант се обсъжда безрезултатно още от времето, в което Вежди Рашидов беше министър на културата, но отново не решава въпроса с това как община Пловдив "подарява" една от емблемите си.

Кметът Здравко Димитров отново не присъства на ключовото решение на 19 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023