119 гласа "против" срещу 111 гласа "за" спряха намерението на ГЕРБ и БСП да поставят на разглеждане още днес промените в Изборния кодекс, с които хартиените бюлетини биха могли да се върнат в изборния процес.

Гласуването беше част от серия процедурни предложения около дневния ред, с които ГЕРБ и БСП искаха да задължат депутатите да не прекъсват работата си в сряда, докато не отметнат първите 4 или 5 точки в предложения дневен ред.

Първата от тях е изслушване на доклад за работата на омбудсмана за изминалата година - втората е проектозаконът за изменение на Изборния кодекс.

Крум Зарков (БСП) беше човекът, който аргументира отхвърлянето на тези предложения.

"Ще помоля да спрете да взимате гражданите, залата и всички, за по-глупави от вас самите. Единствената цел на тези предложения е да се гледа точка 2. Тя не е сред 22 закона, за които има спешна нужда, тази точка не е в дневния ред на българското общество. Тя не е абсолютно необходима и няма нужда да бъде гледана", каза Зарков.

След поредица от гласувания - пленарната зала отхвърли искането за скоростно обсъждане по Изборния кодекс.

"За" гласуваха 58 души от ГЕРБ, 30 от ДПС и 23 от 25 членове на БСП.

Двама социалисти бяха "против" инициативата на собствената си парламентарна група - още преди седмица Крум Зарков и Благовест Кирилов се обявиха срещу връщането на хартиените бюлетини.

Вотът доведе до гневна декларация на Тома Биков (ГЕРБ), който обвини Народното събрание в бездействие и заяви, че "ще четем бавно и ще сричаме докладите за това, което е свършил омбудсманът, за да не се гледа Изборният кодекс".

"Ние ще поставяме този въпрос и в 48 Народно събрание. Вие имате мнозинство по тази тема, защо не искате да се гледа в пленарна зала? Почти сигурно е, че няма да мине, но защо не искате да се чуят аргументи", пита Биков, като обяви, че "този дебат не е приключил, колкото и да ви се иска".

Зарков му отговори със статистика: за последните 8 години Изборният кодекс е предлаган 67 пъти за промени, а 1/3 от тях са правени в навечерието на избори.

"Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват", призова той.

На критиките на Десислава Атанасова срещу него, че гласува срещу решение на Националния съвет на БСП, Зарков каза: "За съжаление нямам време да обясня на хора от еднолична партия как функционира колективна такава".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин