Как битов инцидент и грабеж срещу чужденци надуха антимигрантски балон

ГЕРБ и ДПС ще спират с промени в закона "кризата в сигурността, свързана с мигрантите". На този фон официално Фронтекс - европейската служба за охрана на границите на съюза, казва, че в последните месеци потокът от мигранти от Турция към България е намалял значително.

Заявката за "радикални мерки за справяне" със ситуацията дойде от председателите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. Сред мотивите са и инциденти с чужденци в София напоследък, като най-сериозният от тях всъщност е насилие от страна на български младежи не срещу "мигранти", а срещу британски студенти от пакистански произход.

Борисов и Пеевски предлагат промени в Закона за МВР и Закона за администрацията, така че да се увеличи капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.

Поправките предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната, казват вносителите.

Като повод за законодателната инициатива те изтъкват „възникналото напрежение в последната седмица, както и „зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци“.

В профила си във „Фейсбук“ от ГЕРБ пишат, че „произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност“.

„Приемането в спешен порядък от Народното събрание на законовите промени и незабавното им изпълнение от органите на изпълнителната власт ще бъде тест за победата на България над несигурността, опасностите и тревожността на хората,“ казват още съвносителите от ГЕРБ.

Откъде идва тревожността по темата?

В последната седмица имаше два криминални инцидента, който нямат връзка помежду си, но в тях бяха замесени чуждестранни граждани.

В единия случай се оказа, че двете групи, които са се сбили в центъра на София са се познавали, а конфликтът е заради момиче, а в другия непълнолетни българи нападанаха британски студенти по медицина от пакистански произход. Според МВР целта е била грабеж, а не престъпление на расова основа.

Така един битов инцидент, и друг, в който чуждестранните граждани са пострадали, доведоха до засилено полицейскио присъствие в центъра на столицата, „профилактиране на мигранти“ и протест български граждани с трибагреници, които искат „мигрантите вън“.

Събитията бяха последвани от серия медийни участия, в който различни експерти коментират темата с мигрантите. В сутрешните блокове се чуха дори тези как дори да не са били престъпници, мигрантите рано или късно се превръщат в такива, принудени от обстоятелства.

Ресторантьорите призоваха за спешни мерки, а полицията обеща засиленото присъствие да продължи.

ГЕРБ София - в лицето на неуспелия кандидат за кмет на район "Овча купел" Борислав Тодоров, и с участието на Антон Хекимян и депутати от партията, организираха протест срещу центъра за настаняване на бежанци в квартала. Твърденията им бяха, че хората се притеснявали за сигурността си. Младежи в черно и български знамена, много от които не изглеждаха дори пълнолетни, се бяха събрали на място. Една премълчана подробност - центърът, срещу който протестират, е отворен преди години именно по време на управлението на ГЕРБ.

Какво показват данните за "мигрантския натиск"?

Накратно - че такъв просто няма.

ГЕРБ и ДПС изтъкват „зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци“ като повод за законодателната инициатива, която предлага повече ресурси за граничната полиция.

Макар че приветства законопроекта, вътрешния министър Калин Стоянов казва, че през последната година няма засечено повишаване на инцидентите с участие на мигранти.

Докато от ГЕРБ и ДПС мотивират промените с „произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток“, данните от „Фронтекс“ за последните месеци показват точно обратното – бежанският поток от Турция към България всъщност намалява значително.

И според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията мигрантският поток към България намалява.

„Влезлите в България в момента са наполовина от това, което е било през февруари миналата година,“ коментира експертът по Nova News.

По думите му мигрантите, идващи от Турция, предпочитат да минават през Гърция, Северна Македония и Сърбия.

"Ако се сравняваме с една Гърция, ние имаме 600 човека, а Гърция има 8000 за същия период", казва Безлов и допълва, че няколко пъти е посещавал границата с Турция и отчита, че потокът според него безспорно е свит.

„Турция безспорно съдейства, в сравнение преди две години, вижда се намаляване на потока,“ каза още Безлов.

Темата с мигрантския поток стана актуална в последните месеци, след като България беие приета в т.нар. въздушен Шенген. Отпадането на граничните проверки на летищата ще влезе в сила след 31 март, а на сухопътните граници той остава, какъвто е досега.

След новината за приема на България в Шенген пространството беше залято с фалшиви новини, че в замяна на допускането на Българи страната ни ще приеме 6000 мигранти от Австрия, а за година в България са върнати 113 бежанци по т.нар. Дъблинско споразумение.

Седмици наред БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" продължиха да плашат, че заради действия на правителството страни от Европа връщат в България тълпи мигранти, сред които и престъпници. Сюжетът започна със следене на самолет, кацащ на летището в София в началото на месеца, а миналата седмица продължи с изнесена от Корнелия Нинова информация как Германия е върнала в България 24 мигранти от арабските страни, част от които "осъдени за тежки престъпления като убийства, сексуално насилие, грабеж и пране на пари".

Оказа се, че на борда на въпросния самолет, за който Нинова говори, наистина е имало 6-има души, които са излежали присъди за различни престъпления в Германия. Сега Берлин ги екстрадира обратно в България. Само че те не са мигранти. Става дума за "български граждани по произход".

Това обяви в парламентарния контрол на 1 март министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Останалите пасажери в полета са били само сирийски граждани, които имат документи за пребиваване в България, а министърът няма данни да са разследвани или осъждани.

Те са върнати по силата на двустранното споразумение за реадмисия между двете страни. Това е различна процедура от тази по Дъблинското споразумение и няма общо със споразумението с Австрия за по-добра защита на границите в Европа, подписано в замяна на сваленото ѝ вето за присъединяване на България към Шенген.

Илюстративна снимка на полицейски патрул 16-годишен е задържан след побоя на студенти по медицина от пакистански произход

* Текстът е актуализиран на 13 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024