Опозицията плаши с "мигранти престъпници". Те се оказаха "българи по рождение" Снимка: © Screenshot

Седмици наред БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" плашат, че заради действия на правителството страни от Европа връщат в България тълпи мигранти, сред които и престъпници. Сюжетът започна със следене на самолет, кацащ на летището в София в началото на месеца, а днес продължи с изнесена от Корнелия Нинова информация как Германия е върнала в България 24 мигранти от арабските страни, част от които "осъдени за тежки престъпления като убийства, сексуално насилие, грабеж и пране на пари".

Оказа се, че на борда на въпросния самолет, за който Нинова говори, наистина е имало 6-има души, които са излежали присъди за различни престъпления в Германия. Сега Берлин ги екстрадира обратно в България. Само че те не са мигранти. Става дума за "български граждани по произход".

Това обяви в парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Останалите пасажери в полета са били само сирийски граждани, които имат документи за пребиваване в България, а министърът няма данни да са разследвани или осъждани. Те са върнати по силата на двустранното споразумение за реадмисия между двете страни. Това е различна процедура от тази по Дъблинското споразумение и няма общо със споразумението с Австрия за по-добра защита на границите в Европа, подписано в замяна на сваленото ѝ вето за присъединяване на България към Шенген.

Уточняването на процедурата и гражданството е важно, защото Нинова твърдеше нещо различно, а именно, ''шестимата бежанци са със сирийски и афганистански произход и сега бродят из страната ни. Срещу половинчат или никакъв Шенген са поели ангажимент по Дъблинското споразумение, но виждате ли за какво? България ще се превърне в център на престъпници, връщат ни изнасилвачи, убийци и перачи на пари'.

Депутати от левицата първоначално "не повярваха" на Стоянов, че осъдените и екстрадирани от Германия шестима души не са никакви мигранти. Георги Свиленски дори настоя, че не разбира какво значи "българи по произход". Наложи се Стоянов да стане отново на трибуната, за да обясни, че става дума за "българи по рождение", "с български имена".

Той изрази готовност да представи на депутатите справка колко мигранти са ни върнати по Дъблинското споразумение и по споразуменията за реадвмисия, но заедно с данни и колко пъти България се се възползвала от същите документи и е изпращала мигранти към други евпорейски страни или ги е връщала в родината им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024