ГЕРБ и ЕНП опитаха да провалят изслушването на Иван Гешев в Страсбург

Новината е обновена в 13:00 на 13 юни, 2023 г.


Участието на Иван Гешев на изслушване в мониторинговата група към Комисията LIBE на Европейския парламент едва не беше отменено, след като се оказа, че от ЕНП са внесли предложение то да не се проведе.

Заседанието започна с обсъждане на предложение изслушването му да бъде анулирано, но в крайна сметка Гешев беше допуснат до залата.

То беше планирано да бъде около тридесет минути, но главният прокурор прекара с евродепутати само около петнайсет, след което направи съвсем кракто изявление.

"Както винаги обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, зловредното руско влияние, корупцията. Ще изчакам решението на президента Радев за указа, решенията на КС и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", обяви той и си тръгна.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който също присъстваше на заседанието на комисията в Страсбург, отказа да прави прогнози за това дали Румен Радев ще забави указа за освобождаването на Гешев.

Точно преди заседанието в 10 ч. сутринта няколко евродепутати от ГЕРБ (част от ЕНП), които не са членове на комисията, обявиха пред журналисти, че има внесено предложение за недопускане на Иван Гешев до заседанието.

"Участниците ще решат в началото на закрито заседание. Искането е внесено от няколко групи с оглед на случилото се във ВСС", казва Емил Радев от ГЕРБ.

Елена Йончева (БСП), която е поканила Гешев да говори в Страсбург, обвини Европейската народна партия за това, че се е опитала да отмени изслушването, и определи действията им като "натиск върху работата" на ЕП. Тя твърди, че по време за заседанието е чула "много обезпокоителна информация по конкретни дела, които се водят".

"Това е абсолютно безпрецедентно, защото ЕНП, от която ГЕРБ е част, на практика се опитаха да запушат устата на един представител на прокуратурата, на висш главен прокурор, който е готов да даде повече информация по знакови дела", заяви тя пред журналисти след срещата.

Един от евродепутатите на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков коментира поисканото предложение и обясни, че колегите му "така са преценили" да проемнят подхода и формата на самото изслушване с оглед за разкритията и решението на ВСС от понеделник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024