Снимка: © Народно събрание

Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха законопроект в Народното събрание, с който да позволят на всички под карантина и на лекуващите се в болници да упражнят правото си на глас по време на парламентарните избори на 4 април.

Те ясно показаха, че нямат намерение да правят промени в Изборния кодекс и предложиха обновяване на Закона за извънредното положение, където да бъдат въведени поправките.

Предвижда се хората под карантина да гласуват с подвижни избирателни кутии, които да се разнасят от секции с поне трима членове. Подвижните секции вече съществуват за хората с трайни увреждания. Предложенията гласят още в Covid-отделенията на лечебните заведения да има отделни секции.

Избори на католическия Великден: Кой ще празнува и кой ще гласува

Промените дават правомощия на ЦИК да осигури секции за гласуване в чужбина, но те да са съставени от минимум трима души. Отделно ГЕРБ и ОП искат хората да могат да удостоверяват самоличността си и с изтекъл документ, без предварително да подават заявление. Тази промяна важи за страната и чужбина.

ЦИК ще има правомощия да разработи правила за гласуването на карантинираните. "ЦИК ще изработи правила как ще гласуват - с подвижна урна или в специални секции. В законопроекта предвиждаме и възможност комисията да гарантира здравна сигурност на всички участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), така и на участниците в изборите", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ГЕРБ и ОП искат ЦИК да разработи правилата до средата на февруари - 50 дни преди изборния ден. В проекта пише, че тези разпоредби ще важат и за следващите президентски избори.

Парламентарният вот трябва да се проведе на 4 април. Това обяви в четвъртък президентът Румен Радев, който е издал указ и той ще бъде публикуван в следващия брой на Държавен вестник, казаха от президентството за „Булевард България“.

ЦИК ще разгледа и идеята за филмиране или излъчване онлайн на броенето на бюлетините, каза говорителят Таня Цанева пред NOVA. Това бе едно от основните предложения на извънправителствените формации на консултациите при президента Румен Радев. "Ще обмислим дали това няма да създаде определен хаос в секцията, когато 10-15 души снимат и дали ще се запази тайната на вота", съобщи Цанева, но добави, че е скептична към идеите за гласуване по пощата и разкриване на повече секции в чужбина.

От ЦИК обявиха, че машините за гласуване ще бъдат доставени в срок – 25 дни преди датата на изборите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти