Президентът Румен Радев реши да отложи датата на изборите от 28 март на 4 април - т.е. с една седмица от първоначалното си намерение.

"Българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно правителство. Но дейностите, които трябва да извършат отговорните институции за подготвока на тези избори, изискват време и пълна мобилизация. Затова днес подписах указ за провеждане на изборите на 4 април - една седмица след първата възможна дата за избори", каза Радев в изявление пред нацията. 

За първи път път ще провеждаме избори в условията на пандемия и масов машинен вот. От готовността на институциите зависи гарантирането на правото на глас на всеки българин и активността. Никоя от отговорните институции не предприе адекватни организационни и законни мерки за подготовката на тези избори, каза още той. 

Радев призова за промени в Изборния кодекс, които да не се се изчерпват само с правото на глас на хората под карантина, а да се допълнят с: гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините, справедлив достъп до медиите за всички в предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот. 

Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в Изборния кодекс, бяха пренебрегвани много пъти. Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички субекти да участват в процеса на сертифициране и тестване, както и да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите, каза още Румен Радев.

Председателят на ЦИК Александър Андреев каза, че комисията ще бъде готова с организирането на изборите на 4 април.

"Тази дата е определящият краен срок, до който ще бъде завършена цялата дейност за подготовката на изборите", каза той в студиото на "Лице в лице" на bTV след изявлението на президента. 

Андреев пренасочи всички въпроси около препоръки на Радев към законодателната власт. Самият той обаче изрази резерви по отношение на идеята за гласуване по пощата: 

"България няма традиции в тази посока, този метод изисква активна регистрация на избирателите и гаранции за опазването на вота", каза той. 

ГЕРБ: "Президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус"

"През цялото лято президентът искаше да се проведат избори през ноември/декември 2020, когато всички знаеха, че ще има нова вълна на епидемията. После зададе датата 28 март. По време на консултациите на институциите всички поканени заявиха да организират и да се явят на избори на тази дата. След този консенсус президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и посочи 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с няколко притеснения", каза депутатът Тома Биков от ГЕРБ. 

Той обяви, че предложенията на Румен Радев за промени в Изборния кодекс са промени във "фундамента и философията" на изборното законодателство и ГЕРБ няма да ги подкрепи. 

"Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужило неясни интереси. Никой няма интерес от по-голямо недоверие в изборния процес. Така или иначе недоверието е сериозно", каза Биков. 

Зам.-министърът на външните работи и ръководител на младежката ГЕРБ Георг Георгиев се позова на решение на Съда в Страсбург и съветите на Венецианската комисия по въпроса с промени в изборното законодателство непосредствено преди изборите. 

"Кой дръпна конците и натисна копчето? Чия дата е 4 април и каква разлика прави една седмица?", попита той. 

Георгиев посочва, че ГЕРБ ще се съобрази с датата, но намира 4 април за неподходяща дата заради факта, че съвпада с деня на католическия и арменския Великден. 

"Не бива да забравяме, че немалко българи ще гласуват в католически държави, където празникът се чества тържествено и ще ги затрудни", каза той. 


ГЕРБ: Внушава се опасно съмнение към избори, които още не са проведени

Костов се застъпи за изтегляне на изборите след Великден

Дискусиите с Радев: Ротация на областните директори на МВР и избори в два дни

Консултациите при президента: Гласуване по пощата, "СЕМ за социолози" и задължително ваксиниране на членовете на секционните комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"