Президентът Румен Радев реши да отложи датата на изборите от 28 март на 4 април - т.е. с една седмица от първоначалното си намерение.

"Българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно правителство. Но дейностите, които трябва да извършат отговорните институции за подготвока на тези избори, изискват време и пълна мобилизация. Затова днес подписах указ за провеждане на изборите на 4 април - една седмица след първата възможна дата за избори", каза Радев в изявление пред нацията.

За първи път път ще провеждаме избори в условията на пандемия и масов машинен вот. От готовността на институциите зависи гарантирането на правото на глас на всеки българин и активността. Никоя от отговорните институции не предприе адекватни организационни и законни мерки за подготовката на тези избори, каза още той.

Радев призова за промени в Изборния кодекс, които да не се се изчерпват само с правото на глас на хората под карантина, а да се допълнят с: гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините, справедлив достъп до медиите за всички в предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в Изборния кодекс, бяха пренебрегвани много пъти. Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички субекти да участват в процеса на сертифициране и тестване, както и да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите, каза още Румен Радев.

Председателят на ЦИК Александър Андреев каза, че комисията ще бъде готова с организирането на изборите на 4 април.

"Тази дата е определящият краен срок, до който ще бъде завършена цялата дейност за подготовката на изборите", каза той в студиото на "Лице в лице" на bTV след изявлението на президента.

Андреев пренасочи всички въпроси около препоръки на Радев към законодателната власт. Самият той обаче изрази резерви по отношение на идеята за гласуване по пощата:

"България няма традиции в тази посока, този метод изисква активна регистрация на избирателите и гаранции за опазването на вота", каза той.

ГЕРБ: "Президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус"

"През цялото лято президентът искаше да се проведат избори през ноември/декември 2020, когато всички знаеха, че ще има нова вълна на епидемията. После зададе датата 28 март. По време на консултациите на институциите всички поканени заявиха да организират и да се явят на избори на тази дата. След този консенсус президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и посочи 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с няколко притеснения", каза депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

Той обяви, че предложенията на Румен Радев за промени в Изборния кодекс са промени във "фундамента и философията" на изборното законодателство и ГЕРБ няма да ги подкрепи.

"Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужило неясни интереси. Никой няма интерес от по-голямо недоверие в изборния процес. Така или иначе недоверието е сериозно", каза Биков.

Зам.-министърът на външните работи и ръководител на младежката ГЕРБ Георг Георгиев се позова на решение на Съда в Страсбург и съветите на Венецианската комисия по въпроса с промени в изборното законодателство непосредствено преди изборите.

"Кой дръпна конците и натисна копчето? Чия дата е 4 април и каква разлика прави една седмица?", попита той.

Георгиев посочва, че ГЕРБ ще се съобрази с датата, но намира 4 април за неподходяща дата заради факта, че съвпада с деня на католическия и арменския Великден.

"Не бива да забравяме, че немалко българи ще гласуват в католически държави, където празникът се чества тържествено и ще ги затрудни", каза той.


ГЕРБ: Внушава се опасно съмнение към избори, които още не са проведени

Костов се застъпи за изтегляне на изборите след Великден

Дискусиите с Радев: Ротация на областните директори на МВР и избори в два дни

Консултациите при президента: Гласуване по пощата, "СЕМ за социолози" и задължително ваксиниране на членовете на секционните комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота