4 април ще е датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев реши да отложи датата на изборите от 28 март на 4 април - т.е. с една седмица от първоначалното си намерение.

"Българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно правителство. Но дейностите, които трябва да извършат отговорните институции за подготвока на тези избори, изискват време и пълна мобилизация. Затова днес подписах указ за провеждане на изборите на 4 април - една седмица след първата възможна дата за избори", каза Радев в изявление пред нацията.

За първи път път ще провеждаме избори в условията на пандемия и масов машинен вот. От готовността на институциите зависи гарантирането на правото на глас на всеки българин и активността. Никоя от отговорните институции не предприе адекватни организационни и законни мерки за подготовката на тези избори, каза още той.

Радев призова за промени в Изборния кодекс, които да не се се изчерпват само с правото на глас на хората под карантина, а да се допълнят с: гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините, справедлив достъп до медиите за всички в предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в Изборния кодекс, бяха пренебрегвани много пъти. Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички субекти да участват в процеса на сертифициране и тестване, както и да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите, каза още Румен Радев.

Председателят на ЦИК Александър Андреев каза, че комисията ще бъде готова с организирането на изборите на 4 април.

"Тази дата е определящият краен срок, до който ще бъде завършена цялата дейност за подготовката на изборите", каза той в студиото на "Лице в лице" на bTV след изявлението на президента.

Андреев пренасочи всички въпроси около препоръки на Радев към законодателната власт. Самият той обаче изрази резерви по отношение на идеята за гласуване по пощата:

"България няма традиции в тази посока, този метод изисква активна регистрация на избирателите и гаранции за опазването на вота", каза той.

ГЕРБ: "Президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус"

"През цялото лято президентът искаше да се проведат избори през ноември/декември 2020, когато всички знаеха, че ще има нова вълна на епидемията. После зададе датата 28 март. По време на консултациите на институциите всички поканени заявиха да организират и да се явят на избори на тази дата. След този консенсус президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и посочи 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с няколко притеснения", каза депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

Той обяви, че предложенията на Румен Радев за промени в Изборния кодекс са промени във "фундамента и философията" на изборното законодателство и ГЕРБ няма да ги подкрепи.

"Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужило неясни интереси. Никой няма интерес от по-голямо недоверие в изборния процес. Така или иначе недоверието е сериозно", каза Биков.

Зам.-министърът на външните работи и ръководител на младежката ГЕРБ Георг Георгиев се позова на решение на Съда в Страсбург и съветите на Венецианската комисия по въпроса с промени в изборното законодателство непосредствено преди изборите.

"Кой дръпна конците и натисна копчето? Чия дата е 4 април и каква разлика прави една седмица?", попита той.

Георгиев посочва, че ГЕРБ ще се съобрази с датата, но намира 4 април за неподходяща дата заради факта, че съвпада с деня на католическия и арменския Великден.

"Не бива да забравяме, че немалко българи ще гласуват в католически държави, където празникът се чества тържествено и ще ги затрудни", каза той.


ГЕРБ: Внушава се опасно съмнение към избори, които още не са проведени

Костов се застъпи за изтегляне на изборите след Великден

Дискусиите с Радев: Ротация на областните директори на МВР и избори в два дни

Консултациите при президента: Гласуване по пощата, "СЕМ за социолози" и задължително ваксиниране на членовете на секционните комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024