Дискусиите с Радев: Ротация на областните директори на МВР и избори в два дни Снимка: © Facebook

Ротация на областните директори на МВР в рамките на месец преди парламентарните избори – това поиска партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Нейни представители провеждат консултации с президента Румен Радев относно предстоящите избори.

„Републиканци за България“ призоваха още за гласуване по пощата за българите в чужбина, а президентът одобри идеята.

Друго предложение е за равнопоставеност на партиите в ефира на БНТ и БНР по време на предизборната кампания. Цветанов каза, че няма доверие на директора на БНТ Емил Кошлуков, но „вярваме в професионализма на БНР“.

„Голямата тревожност идва в организационната работа. За да има допълнително спокойствие у гражданите, е нужно да има ротация на всички областни директори на полицията“, каза Цветанов. Той уточни, че това ще даде възможност да се „прекъснат зависимостите и интересите“, които хора на място биха искали да упражнят върху гласоподавателите. Добави, че така ще може да се противодейства на купения вот.

Радев каза, че по въпроса е нужно да се проведе по-широка дискусия. „Повдигате нова тема, вероятно от своя опит. Това е в правомощията на изпълнителната власт“, допълни президентът.

Цветанов беше министър на вътрешните работи в първия кабинет на Бойко Борисов – от 2009 до 2013 г.

По думите му – „Републиканци за България“ са готови за избори на 28 март. Предложи обаче тази дата да бъде променена. „Не защото не са готови политическите партии. Просто изпълнителната власт не е в състояние да проведе безупречни, прозрачни и честни избори в условията, които имаме днес”.

„Това, което наблюдавахме и чувахме в медиите от изпълнителната власт, че са готови за 28 март, ние всички станахме свидетели на тази готовност от страна на държавата при посрещането на втората вълна на пандемията. През летните месеци и началото на есента на миналата година чувахме гръмки обещания, че всичко е наред, а видяхме, че по смъртност страната ни стана на първо място”, каза бившият втори човек в ГЕРБ.

Той предложи създаване на платформа, в която да се излъчва броенето на бюлетините онлайн, както и оформянето на протоколите от гласуването.

По думите на Цветанов – българите в чужбина са над 2 млн. избиратели и тяхното безпокойствие е свързано с това, че няма да имат конституционното право да гласуват заради ограниченията в различните страни, свързани с Covid-19. Именно поради тази причина призова за гласуване по пощата.

Поиска още и равно ефирно време в националната телевизия, както и в БНР, по време на предизборната кампания. „Нямаме доверие на Емил Кошлуков, който не дава възможност да бъдат представени различните гледни точки на всички български граждани, които се представят от различните партии“, каза той. "Но имаме доверие към БНР".

Партия АБВ предложи парламентарните избори да се проведат в два дни, като подходящи дати за тях са 15 и 16 май. Това обяви лидерът Румен Петков. Аргументите му се базират на по-малкото струпване на хора, както в секциите при гласуването, така и при предаване на документите в ЦИК.

Президентът обаче не се съгласи. Според него - ще има проблеми при логистиката, съхранението и опазването на бюлетините в нощта между тези два дни. Радев смята, че такова решение ще създаде "огромно недоверие".

Петков каза, че е против задължителната ваксинация на всички членове на избирателните комисии, но и тук държавният глава му се противопостави.

В събота Радев проведе консултации по темата за честността на изборите - поканени бяха "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ и Отровното трио" и "Възраждане". Консултациите с извънпарламентарните партии продължиха и в неделя, като освен "Републиканци за България" и АБВ, при държавния глава бяха и представители на партия МИР.

След всички срещи Радев направи заключение, че има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени преди изборите. Смята, че те трябва да гарантират правото на избор на всички, които са под карантина, както и на българите в чужбина.


Консултациите при президента: Гласуване по пощата, "СЕМ за социолози" и задължително ваксиниране на членовете на секционните комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023