Снимка: © Facebook

Ротация на областните директори на МВР в рамките на месец преди парламентарните избори – това поиска партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Нейни представители провеждат консултации с президента Румен Радев относно предстоящите избори.

„Републиканци за България“ призоваха още за гласуване по пощата за българите в чужбина, а президентът одобри идеята.

Друго предложение е за равнопоставеност на партиите в ефира на БНТ и БНР по време на предизборната кампания. Цветанов каза, че няма доверие на директора на БНТ Емил Кошлуков, но „вярваме в професионализма на БНР“.

„Голямата тревожност идва в организационната работа. За да има допълнително спокойствие у гражданите, е нужно да има ротация на всички областни директори на полицията“, каза Цветанов. Той уточни, че това ще даде възможност да се „прекъснат зависимостите и интересите“, които хора на място биха искали да упражнят върху гласоподавателите. Добави, че така ще може да се противодейства на купения вот.

Радев каза, че по въпроса е нужно да се проведе по-широка дискусия. „Повдигате нова тема, вероятно от своя опит. Това е в правомощията на изпълнителната власт“, допълни президентът.

Цветанов беше министър на вътрешните работи в първия кабинет на Бойко Борисов – от 2009 до 2013 г.

По думите му – „Републиканци за България“ са готови за избори на 28 март. Предложи обаче тази дата да бъде променена. „Не защото не са готови политическите партии. Просто изпълнителната власт не е в състояние да проведе безупречни, прозрачни и честни избори в условията, които имаме днес”.

„Това, което наблюдавахме и чувахме в медиите от изпълнителната власт, че са готови за 28 март, ние всички станахме свидетели на тази готовност от страна на държавата при посрещането на втората вълна на пандемията. През летните месеци и началото на есента на миналата година чувахме гръмки обещания, че всичко е наред, а видяхме, че по смъртност страната ни стана на първо място”, каза бившият втори човек в ГЕРБ.

Той предложи създаване на платформа, в която да се излъчва броенето на бюлетините онлайн, както и оформянето на протоколите от гласуването.

По думите на Цветанов – българите в чужбина са над 2 млн. избиратели и тяхното безпокойствие е свързано с това, че няма да имат конституционното право да гласуват заради ограниченията в различните страни, свързани с Covid-19. Именно поради тази причина призова за гласуване по пощата.

Поиска още и равно ефирно време в националната телевизия, както и в БНР, по време на предизборната кампания. „Нямаме доверие на Емил Кошлуков, който не дава възможност да бъдат представени различните гледни точки на всички български граждани, които се представят от различните партии“, каза той. "Но имаме доверие към БНР".

Партия АБВ предложи парламентарните избори да се проведат в два дни, като подходящи дати за тях са 15 и 16 май. Това обяви лидерът Румен Петков. Аргументите му се базират на по-малкото струпване на хора, както в секциите при гласуването, така и при предаване на документите в ЦИК.

Президентът обаче не се съгласи. Според него - ще има проблеми при логистиката, съхранението и опазването на бюлетините в нощта между тези два дни. Радев смята, че такова решение ще създаде "огромно недоверие".

Петков каза, че е против задължителната ваксинация на всички членове на избирателните комисии, но и тук държавният глава му се противопостави.

В събота Радев проведе консултации по темата за честността на изборите - поканени бяха "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ и Отровното трио" и "Възраждане". Консултациите с извънпарламентарните партии продължиха и в неделя, като освен "Републиканци за България" и АБВ, при държавния глава бяха и представители на партия МИР.

След всички срещи Радев направи заключение, че има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени преди изборите. Смята, че те трябва да гарантират правото на избор на всички, които са под карантина, както и на българите в чужбина. 


Консултациите при президента: Гласуване по пощата, "СЕМ за социолози" и задължително ваксиниране на членовете на секционните комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна