Костов се застъпи за изтегляне на изборите след Великден Снимка: © НБУ

Бившият премиер Иван Костов призова правителството да вземе мерки за минимизиране на здравните рискове за избирателите при гласуването за ново Народно събрание, като предупреди, че евентуална твърде ниска избирателна активност може да доведе до "безсилни власти с много малко обществено доверие" и попадане в нов 8-годишен цикъл на политическа нестабилност (т.е. предсрочни избори).

Костов посочи четири възможни решения на проблема с подготовката на изборите - включително използване на 2-месечния период, който конституцията разрешава за отлагане на вота, и насрочването на избори след Великден (т.е. след 2 май).

Това би означавало датата на вота да съвпадне с една от неделите до 23 май.

"Дотогава ще има повече възстановени от епидемията и повече ваксинирани лица. Рискът теоретично ще бъде по-малък. До 28 март (предварително посочената дата от Румен Радев, б.р.) има 2,5 месеца, през които може да се направи много, но трябва да се започне веднага - и разбира се, да се знае какво ще се прави", каза Иван Костов пред БНР.

Той препоръча още здравните власти да бъдат готови с организация за евентуално увеличаване с една степен на извънредната епидемична обстановка, ако това се наложи в периода, предхождащ изборите.

Костов се присъедини към идеите за масово ваксиниране на всички членове на секционни избирателни комиси, за които рискът от инфекция с Covid-19 би бил най-голям в деня на вота.

"Трябва да се отделят около 80 000 ваксини и да се направи навреме, за да завърши няколко дни преди изборите", каза той.

Според индикациите на Министерството на здравеопазването, България очаква да получи малко над 177 000 дози от ваксината на Pfizer / BioNTech до края на март и още 60 000 дози от Moderna в същия период. Доставките ще се увеличат през април с очаквани 300 000 дози от BioNTech и 220 000 дози от Moderna. Първите дози обаче се предвиждат за приоритетните групи - лекари, обитатели на домове за социални грижи, учители, пенсионери. Властите разчитат най-много на одобрението на препарата на AstraZeneca от ЕС, от който са поръчали 4,5 милиона дози - дали разрешението ще стане факт, ще се разбере в края на януари.

Наред с ваксинацията - започва и масово тестване сред учителите

В сряда здравният министър Костадин Ангелов каза, че властите имат готовност да ваксинират "желаещите в секционните избирателни комисии, като основната ни цел е ваксинирането на участниците в мобилните секции, тъй като те ще имат основна задача да осигуряват гласуването на карантинираните и хората в изолация".

Евентуалното изместване на изборната дата в пролетния сезон може да допусне и изнасянето на изборните секции не само в големи салони, но и на открито.

"Защо пролетта да не позволява да се гласува на открито? Аз съм бил като военен запасняк през зимата на палатка на учение, където разбира се успях да се разболея", каза той в отговор на критиката на Томислав Дончев, че времето няма да позволи подобна мярка.

"Големият въпрос от риска за заразяване има риск и за самото политическо представителство - то не произтича от епидемията, а от епидемичната обстановка. Тя ще затрудни силно предизборната кампания, особено малките партии, които и без това са изолирани от медиите. Те не разполагат с много възможности да общуват с избирателите си, а и не разполагат с финансови възможности. Ако се допусне поредно по-високо заразяване с Covid-19, това може да накара властите да удължат или да усилят сегашните ограничения - и ще направи напълно невъзможен контактът на всички политици с избирателите им. От това ще има полза само ГЕРБ, защото само те могат да показват като своя заслуга магистрали, строежи... Равнопоставеността между партията може да се запази само ако спре проправителствената пропаганда. Може да има нисък процент гласували, а това ще доведе до "безсилни власти" след изборите, опиращи се на много малко обществено доверие", каза още той.

Костов разкритикува аргументите на ГЕРБ срещу въвеждането на видеонаблюдението при броенето на бюлетините и срещу дистанционното гласуване.

"Това, че властите не познават технологичните решения, не ги извинява и не им позволява да ги определят като екзотични. Не е високо нивото на политиците ни и не можем да очакваме от тях да си дават сметка докъде е стигнала четвъртата технологична революция. 11 500 секции - толкова камери и екрани струват пренебрежимо малко пари, ако те ще стимулират хората да гласуват.

Нека да не се държим така, сякаш сме третокласни европейци, нека да не се съмняваме в себе си. Проблемът не е в хората, не е в нас. Проблемът е в институциите - те не могат да го направят. Ние сме като другите европейци и други хора от евроатлантическата общност", коментира още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023