„От 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях“ – това каза здравният министър Костадин Ангелов, който в сряда посрещна първата доставка ваксини на американската компания Moderna.

Масовото тестване, за което той говори, ще се прави с антигенни тестове. „Така ще преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските деца и на техните родители“, добави Ангелов.

От 4 януари в класните стаи се върнаха учениците от 1. до 4. клас, а тези от прогимназиален и гимназиален етап продължават онлайн обучението си до 31 януари.

Дотогава трае и локдаунът. Промяна в ограничителните мерки ще има най-рано от 1 февруари, съобщи здравният министър.

От края на следващата седмица започва имунизирането на учители, на обитатели и работещи в домовете за възрастни. Това е втората фаза от Националния ваксинационен план, която ще се провежда паралелно с първата, тъй като има още медици, които не са получили доза от препарата.

Към момента 21% от учителите са дали съгласие да бъдат ваксинирани.

Днес специализиран хладилен камион с контрол на температурата докара в София първата пратка от 2400 дози ваксини Moderna, побираща се в един кашон. Препаратът ще бъде разпределен само за РЗИ-София.

На 25 януари се очакват още 4000 дози от ваксината на американската компания. „Тогава ще ги разпределим във всички 6 региона в страната, съгласно националния план“, каза здравният министър.

България е поискала 2,9 млн. дози от втората поръчка за ЕК на ваксината на Pfizer/BioNTech. На 8 януари Комисията сключи договор с производителя за допълнителни 300 млн. дози. "Вече имаме спокойствието, че ще разполагаме с достатъчно ваксини за всички български граждани“, каза Ангелов.


И в Полша инфлуенсъри се наредиха на първа линия за ваксините

Страната, която ваксинира първо младите

Прочети