ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат Сарафов да провери кой е собственик на Руската църква Снимка: © Булевард България

Бойко Борисов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Делян Пеевски са изпратили сигнал до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с искане да установи "по безспорен начин" кой е реалният собственик на Руската църква в София.

Спорът за притежанието възникна след скандала, при който посланикът на Русия Елеонора Митрофанова заключи храма в реакция на изгонването на двама свещеници заради шпионаж.

В сряда Агенцията по вписванията и принципалът ѝ, Министерството на правосъдието, дадоха противоречива информация за това дали ключът от храма "Св. Николай Мирликийски" е попаднал във владение на руския посланик по законен път.

Агенцията по вписванията формално потвърди, че през 1997 г. Посолството на Русия е получило нотариален акт за собственост на имота по дарение като правоприемник на руската имперска власт.

"Bиднo oт cъдъpжaниeтo пocoчeният нoтapиaлeн aĸт e cъcтaвeн oт Ивaн Дaхтepoв – нoтapиyc пpи Coфийcĸи Paйoнeн Cъд нa ocнoвaниe пpилoжeнитe ĸъм мoлбaтa нa Пocлaниĸa нa Пocoлcтвoтo нa Pуcĸaтa Фeдepaция в Бългapия пиcмeни дoĸaзaтeлcтвa и c ĸoйтo aĸт e пpизнaт зa coбcтвeниĸ Пocoлcтвoтo нa Pуcĸaтa Фeдepaция нa ocнoвaниe дapeниe нa зeмятa, cтpoитeлcтвo нa Цъpквaтa „Cв. Hиĸoлaй Чyдoтвopeц и пpaвoпpиeмcтвo oт Pуcĸoтo Цapcĸo Диплoмaтичecĸo aгeнтcтвo", се казва в позицията на агенцията.

Веднага след това обаче Министерството на правосъдието направи уговорка, че "уcтaнoвявaнeтo нa coбcтвeнocттa въpxy pycĸaтa цъpĸвa изиcĸвa зaдълбoчeнa пpoвepĸa, aнaлиз нa нopмaтивнa ypeдбa и дoĸyмeнти, нaxoдящи ce и извън Aгeнция пo впиcвaниятa".

В архивите на службата няма копие на крепостния акт от 1898 г., с който още Княжество България дарява църквата на Русия. Този документ би трябвало да се съхранява в Териториален архив - София.

Но в нотариалния акт от 1997 не е описано да са представени документи и доказателства за правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската федерация.

Нотариусът Иван Дахтеров е цитиран от правния сайт "Де факто" да казва, че съмненията навремето са били около това дали имотът да се признае за собственост на Русия като държава или само на посолството, но крепостният акт бил издаден на посолството.

Отец Никанор: Протестът трябва да е срещу този, който държи ключа за Руската църква - Митрофанова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024