ГЕРБ и ПП-ДБ се предизвикват през Facebook: "Вие сте на ход" х 2 Снимка: © Булевард България

Минути след като премиерът Николай Денков прикани ГЕРБ и ПП-ДБ да спрат със сръдните и да се върнат към преговорите, двата партийни пресцентъра си размениха отворени писма през Facebook с един и същи финал "Вие сте на ход".

От ПП-ДБ поставиха три предварителни принципа за продължаване на преговорите - и няма ултиматум за оттегляне на Мария Габриел, за каквото намекваше Асен Василев преди ден.

В позицията на ГЕРБ прави впечатление, че вече не се залага изрично условие съставяне на кабинет с първия мандат - а това досега беше твърда позиция на Бойко Борисов. Вместо това се настоява Асен Василев да се оттегли и от преговорите, и от участие в евентуален бъдещ кабинет.

Какви са позициите на ПП-ДБ.

  • Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;
  • Всички решения относно състава на Министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;
  • Всички компромиси са оправдани само дотолкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Коалицията не предпоставя смяна на Мария Габриел като премиер.

Кандидатът на ГЕРБ е спомената в контекста на това, че и тя, и Николай Денков са били предпоставката за създаването на каквото и да е правителство през лятото на 2023:

"Гледахме (на тях) като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост".

Декларацията на ПП-ДБ все пак посочва, че решението ѝ да върне мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван мандат на Министерския съвет е "драстично нарушение на формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза".

"Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте", казват от ПП-ДБ.

От ГЕРБ отговориха с огледална декларация, в която поставят своите условия:

  • ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпва от номинацията й за министър-председател
  • "Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет"

"Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и нерационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента", пише в позицията на ГЕРБ.

Както тя, така и тази на ПП-ДБ приключва с репликата: "Вие сте на ход".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024