Борисов иска ПП-ДБ да представи проект за кабинет, за да реши какво да прави Снимка: © Булевард България

Бойко Борисов призова лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да представят проектокабинет за втория мандат, за да може да реши какво да прави партията му по въпроса с редовното правителство. Това стана по време на първата лидерска среща между двете формации.

Той зададе няколко въпроса, с които поиска новата коалиция да изясни какво смята да прави с втория проучвателен мандат.

"Ако вие представите такъв кабинет, ние да го харесаме, имаме тема за разговор. Ако сте водили разговор с другите партии и имате друг вариант извън нас също трябва да ни го кажете. Хубаво е да ми отговорите. Така ще ми улесните работата какво да представя пред партията", обърна се Борисов към представителите на ПП-ДБ.

Те обаче върнаха въпроса обратно с аргументите, че предпочитат първо ГЕРБ да завърши опитите си за съставяне на правителство. Асен Василев определи предложението на Борисов като "нетрадиционно" и поиска въпросът да бъде обсъден първо вътрешно преди да се предприемат действия. Той допусна, че освен предложение за състав на кабинет към него трябва да бъде представена и управленска програма.

Кирил Петков обясни, че нежеланието им да са заедно с ГЕРБ в управлението не е заради "инат", а е зададена политика от партийните им органи, както и от избирателите. Коалицията обаче остава категорична, че иска да бъде създадено редовно правителство.

Такива намерения изрази и Борисов, но за него нямало значение дали това ще стане с първия или втория мандат.

"Дали е първи или втори (мандат) не е от особено значение за нас. Въпросът е да има работещо правителство. Затова ви попитаме (за състава на проектокабинета). Не е от напразно любопитство или провокиране "дай да ви видим министрите", обясни той.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли възможността за правителство на малцинството, в което ПП-ДБ са в изпълнителната власт, а тяхната партия ги "контролирала" в парламента. Според него не можело да се управлява по този начин, тъй като "надали демокрацията ще ни го позволи".

Във вторник за първи път публично на една маса седнаха Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. Преди началото на срещата обаче лидерите не се ръкуваха. Сред акцентите в разговорите бяха и приемането на държавния бюджет за следващата година и общата законодателна програма.

И двете политически формации изразиха съгласие, че трябва да бъде гласуван бюджета, предложен от служебното правителство, като вероятно ще трябва да бъдат направени промени по него. Идеята е партиите да работят заедно с Министерството на финансите, за да могат да огледат, подготвят и приемат финансовия план на държавата.

Според Кирил Петков започнатата законодателна програма между ГЕРБ и ПП-ДБ е добро начало. Той изрази надежда, че в следващите дни ще се пристъпи към действия по тези закони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023