ГЕРБ и ПП-ДБ върнаха Проектобюджет 2023 на поправителен в отсъствието на Росица Велкова

Бюджет 2023 ще трябва да се вмести в рамките на 3% дефицит, а проектът на Министерството на финансите, в който този показател е над два пъти по-висок, вероятно ще бъде отхвърлен на първо четене и внесен повторно от служебния кабинет с поправки.

Това стана ясно след срещата на депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ с администрацията на министерството в отсъствието на Росица Велкова. Министърът се намира в Брюксел в деня, в който представителите на двете най-големи партии поискаха да прегледат в детайли всички параметри на проектобюджета на служебния кабинет.

Асен Василев и Теменужка Петкова заявиха след срещата, че очакват допълнителна информация от МФ, за да могат да оценят как ще се увеличат приходите и ще се намалят разходите - без да се вдигат данъци и без съкращенията да засегнат социални плащания и заплати "на този етап".

Василев заяви, че очаква това да стане през средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, дивиденти на държавни компании, издръжките на министерствата и капиталовата програма.

Формалното отхвърляне на бюджета на служебния кабинет ще е "техническа" стъпка, за да може вече написаният проект да бъде коригиран от Министерството на финансите и внесен отново с политикте, които парламентът е готов да приеме.

Теменужка Петкова беше по-пестелива в прогнозите, но заяви, че след като основната цел на ГЕРБ е приемането на България в еврозоната, партията ще работи за намаляването на дефицита до 3% от БВП, каквото е и едно от основните изисквания.

Тя посочи, че един от източниците на приходи може да е изискване за плащане на 100% дивидент от Българския енергиен холдинг, но за да се случи това, предстои "да се оценят рисковете".

Преговорите по Бюджет 2023 ще продължат и през следващата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024