ГЕРБ и "Възраждане" са на една вълна за бъдещето на въглищните централи Снимка: © Screenshot, Нова телевизия

ГЕРБ подкрепя предложението на партия "Възраждане" да бъде предоговорен Националният план за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" с цел да бъдат запазени минно-добивните предприятия в Маришкия басейн.

Това се разбра от среща между представители на двете партии.

"Възраждане" отправиха покана за среща към всички парламентарни групи, но я приеха единствено ГЕРБ и за малко - "Български възход".

Делян Добрев от ГЕРБ отново настоя президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса за бъдещето на въглищните централи.

"И те са всичко на всичко две изречения, които поставят българската енергетика на колене. Категорично сме съгласни с вас, че нещо трябва да се направи. Проблемът е толкова голям, че ние нямаме избор, ние трябва да започнем тези преговори, за да променим тези две изречения, които обричат българската енергетика, въглищната енергетика поне, на фалит", заяви той.

Искра Михайлова от "Възраждане" посочи, че нестабилната политическа обстановка застрашава преговорите с Брюксел, но това е риск, който трябва да бъде поет.

"Преговорите, които ние в момента можем да проведем, са застрашени от самата нестабилна политическа обстановка, в която се намираме, от това да излезем от експертния тон и от тона, който изисква държавническа мисъл и да влезем в една предварителна предизборна кампания", допълни тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024