КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ Снимка: © КС

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е сезирала Конституционния съд (КС) с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт". Това е станало в последния работен ден на 48-ото Народно събрание и най-вероятно има връзка с предложения специален механизъм за разследване на главния прокурор, който така и не беше финализиран.

От ГЕРБ искат конституционният орган да каже дали освен независимост от законодателната и изпълнителната власт, въпросното понятие не включва и независимост между съда, прокуратурата и следствието (трите органа на съдебната власт). За съдия докладчик е определен Филип Димитров, който ще трябва да подготви становище дали искането на ГЕРБ е допустимо.

Темата за съдебната власт беше една от водещите в приключилото вече 48-о Народно събрание. В него беше предложен специален механизъм за разследване на главния прокурор. Законопроектът обаче стигна само до първо четене и не беше гласуван в пленарна зала.

Въвеждането на този механизъм чрез промени в закона е от ключово значение за ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

ГЕРБ обяснява пред КС, че предстоящата съдебна реформа ще засегне баланса между трите органа на съдебната власт, затова трябва да бъде изяснено къде е мястото на следствието в съдебната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024