ГЕРБ издига бившия си депутат Димитър Главчев за шеф на Сметната палата

ГЕРБ са решили да издигнат бившия си депутат Димитър Главчев за председател на Сметната палата.

Това обяви Десислава Атанасова пред журналисти в Народното събрание, в последния ден за номинации на кандидати за освободения пост след отстраняването на Цветан Цветков.

Атанасова твърди, че предложението за Главчев е одобрено от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - въпреки че до момента няма коментар от ПП-ДБ дали ще предложат свой кандидат и какво е мнението им за номинацията на ГЕРБ.

"Днес ще бъде внесена, може би след час, в деловодството на Народното събрание", каза тя.

Решението беше обявено малко след среща на Бойко Борисов със съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Димитър Главчев беше един от първите депутати на ГЕРБ от създаването на партията и влизането ѝ в Народното събрание.

През 2017 г. беше избран за председател на 44 НС, но няколко месеца по-късно беше отстранен със скандал заради това, че бе отнел думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламента.

Тогава той се отказа и от депутатското си място, а по-късно не се е кандидатирал в партийните листи на ГЕРБ.

Мандатът на досегашния председател на Сметната палата Цветан Цветков изтече още през 2022 г., но парламентарната криза стана причина за забавяне на нормалния избор - както и на серия от други ключови институции, чакащи смяна от години.

Изненадващо, през януари 2023 г. Цветков беше уволнен без съгласието на ПП и ДБ и без да е започнала изискваната по закон процедура за избор на нов управител. Вместо това Сметната палата беше оставена 6 месеца под ръководството на заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева, която вчера провокира скандал, като отказа да допусне предшественика си в сградата на институцията.

ПП и ДБ спечелиха дело пред Конституционния съд, който потвърди, че Народното събрание е нарушило основния закон с отстраняването на Цветков - а ГЕРБ и ДПС по спешност задействаха избор на нов кандидат.

До днес беше ясно, че няма консенсус за избраник между ГЕРБ и ПП-ДБ, срокът за номинации беше удължаван два пъти, а "бетонирането" на Кожарева за председател провокира президента Румен Радев да заведе втора жалба пред Конституционния съд заради нарушаване на по-ранното му решение (т.е. за това, че парламентът не е възстановил автоматично Цветан Цветков на поста му).

Не е ясно как профилът на Димитър Главчев се вписва в идеята за "експертни" назначения в мандата на кабинета "Денков-Габриел" - още повече за независим регулаторен орган, чийто мандат е 7-годишен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024