ГЕРБ "презарежда" кметовете си в Бургас, Стара Загора и Велико Търново за нов мандат

ГЕРБ ще издигне отново няколко от най-дългогодишните си кандидати за кметове на големи градове - включително в Бургас, Стара Загора, Велико Търново.

Все още предстои да се разбере кой ще бъде номиниран за кандидат-кмет на София на мястото на Йорданка Фандъкова.

Не са обявени публично и имената за градове като Пловдив (където ГЕРБ се дистанцира от Здравко Димитров в края на мандата му) и Варна, където Иван Портних е обект на няколко разследвания, вкл. по случай на Европрокуратурата.

Във вторник от ГЕРБ обявиха още няколко от кандидатите си в по-големи общини:

  • Враца - Калин Каменов (кмет от 2015 г. насам)
  • Монтана - Златко Живков (кмет от 1999 г. насам)
  • Смолян - Николай Мелемов (кмет от 2011 г. насам)
  • Хасково - Станислав Дечев (кмет от 2019 г. насам)

Димитър Николов ще се яви с листата на ГЕРБ за вота в Бургас. Кметът управлява общината вече 16 години, а до 2021 г. беше и зам.-председател на партията на национално ниво.

Отношенията му с Бойко Борисов изглеждаха влошени през последните две години, след като председателят на ГЕРБ обвини него и Фандъкова за слабите резултати на парламентарните избори след края на последния му мандат като премиер.

В края на юли 2023 стана ясно, че бургаската организация на ГЕРБ няма да излъчи друг кандидат за кмет освен Димитър Николов, а Борисов потвърди, че дава съгласието си за номинацията му.

В Стара Загора ГЕРБ предлага действащия кмет Живко Тодоров - още един от "несменяемите" градоначалници на областни центрове, който даваше заявки, че ще се откаже от управлението само до преди година.

През септември 2022 г. Тодоров беше дал интервю за местна телевизия, в което казваше, че това ще е последният му мандат като кмет. Година по-късно решението му вече е променено.

Във Велико Търново ГЕРБ залагат също на кандидата, който печели местните избори от 2011 г. насам - Даниел Панов. Кметът на Велико Търново беше избиран безапелационно още на първи тур и през 2015, и през 2019 г., той е и ръководител на Националното сдружение на общините в България.

Панов демонстрира и близки връзки с ДПС - той беше един от първите кадри на ГЕРБ, които през 2021 г. легитимираха Делян Пеевски след налагането на санкции по закона "Магнитски", и то в рамките на предизборната му кампания, с която се върна в парламента.

През 2021 г. Панов се оказа член на новия Изпълком на БФС, ръководен от Боби Михайлов, след избори, които бяха оспорени от Димитър Бербатов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024