ГЕРБ изглежда готова да скъса "джентълменското споразумение" с ПП-ДБ след спор в парламента Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) видя опит ГЕРБ-СДС да се измъкне от т.нар. "джентълменско споразумение", което двете партии договориха миналия месец. Това стана, след като първата политическа сила намекна за ново условие - че няма да даде обещаната правната комисия на ПП-ДБ без тяхната подкрепа за правителство.

Парламентарният ден в петък започна със спор между двете най-големи парламентарни групи. Николай Денков от ПП-ДБ поиска в дневния ред на заседанието да бъде включена точка за избора на постоянен председател на комисията по правни въпроси. В момента всички парламентарни комисии работят, но без председатели - решение, което беше взето предимно заради продължаващата липса на ясно мнозинство в парламента.

През април ГЕРБ и ПП-ДБ проведоха серия от разговори, които завършиха с договорката, че председателят на Народното събрание и на правната комисия ще бъдат избрани на ротационен принцип. Устното споразумение предвиждаше депутатите от ПП-ДБ да подкрепят Росен Желязков, който да оглави парламента, а от своя страна новата коалиция да получи председателското място на комисията по правни въпроси. Идеята беше избраните и на двата поста да се сменят на всеки три месеца.

Към момента обаче само част от договореното се е осъществило. Желязков беше избран, но точката за председател на правна комисия все още не е гласувана. Днешният опит на Николай Денков да придвижи тази процедура завърши с неуспех.

Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе на трибуната, за да изтъкне, че решението комисиите в момента да работят без председатели е взето на председателски съвет и поиска да бъде проведен нов такъв преди точката изобщо да бъде гласувана. Тя обвърза и включването на темата с разговорите за евентуален редовен кабинет.

"Смятам, че е много по-логично и коректно да има нов председателски съвет и да коментираме всички председателски и заместник-председателски места в постоянните комисии. Изведени извън скоби една или друга комисия, единствено може да се случи, ако днес в 17 часа на срещата ни с колегите от ПП-ДБ постигнем споразумение за общо управление", каза Атанасова, визирайки очакваните разговорите на новата коалиция с кандидат-премиера Мария Габриел.

Така на практика ГЕРБ даде ясен знак, че ПП-ДБ ще може да получи първоначално обещаното председателско място за правната комисия при условие за подкрепа - детайл, което не беше договорен при разговорите през април.

По-късно на кратък брифинг пред журналисти Денков обвини партията на Бойко Борисов в това, че е нарушила т.нар. "джентълменско споразумение" и се надяват, че тя ще се върне към първоначалната си позиция.

"Това обяснява защо имаме причини да сме внимателни в отношенията ни с ГЕРБ-СДС. Във всеки един момент това, което сме се споразумели може да бъде нарушено, поставяйки допълнителни условия или различни акценти", заяви Денков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024