ГЕРБ кани ПП-ДБ на преговори в събота. Радев насрочи консултации за правителство в понеделник Снимка: © Getty Images

Преговори за съставяне на ново правителство от ГЕРБ и ПП-ДБ вероятно ще има в събота. За тогава от партията са пратили покана на партньорите си във властта досега, за да обсъдят предложеното коалиционно споразумение за управелние след оставката на премиера Николай Денков, гласувата в сряда.

Преди това от ПП-ДБ заявиха готовност за преговори за ново правителство с премиер Мария Габриел още в петък.

Оставката на Денков и кабинета, гласувана точно на 9-ия месец от началото на мандата му, както изискваше споразумението за ротация между двете формации, отвори конституционната процедура за избор на новото правителство, в което роля има президентът Румен Радев.

Той изглежда е решил да пришпори консултациите с парламентарните партии по въпроса. Според законовата процедура те предхождат връчването на първия мандат за съставяне на нов Министерски съвет. Непосредствено след оставката Радев обяви, че е готов с графика за консултации, а ден по-късно го обяви.

Срещите на държавния глава с парламентарните партии започват в началото на следващата седмица - понеделник, 11 март, и се предвижда всичко да приключи в рамките на два дни.

В понеделник, 11 март, президентът ще приеме:

  • 9:30 ч. - ГЕРБ-СДС

  • 11:30 ч. - ПП-ДБ

  • 14.00 ч. - ДПС

Във вторник, 12 март, президентът ще се срещне с:

  • 9:30 ч. - "Възраждане"

  • 11:30 ч. - БСП

  • 14.00 ч. - ИТН

Така Румен Радев на практика оставя малко време, в което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат да преговарят и евентуално да постигнат съгласие за успешна ротация на кабинета.

По време на предишни консултации се е случвало президентът да използва по-дълги срокове, каквито законът позволява, но този път решението му е в обратна посока.

За разлика от държавния глава, изглежда че от ГЕРБ не бързат. Преди да се появи поканата към ПП-ДБ за преговори в събота, очакванията бяха те да започнат още в петък - 8 март. Тогава се очаква лидерът Бойко Борисов и Мария Габриел да са в България, след като приключи двудневният конгрес на Европейската народна партия в Букурещ.

Министър-председателят Николай Денков депозира оставката на кабинета на 5 март и тя беше гласувана на 6 март, както беше договорено с ГЕРБ преди точно девет месеца.

С гласуваната оставка не се прекратяват правомощията и на самото правителство - то продължава да изпълнява задълженията си до избора на ново от парламента. Ако това не се случи - следва служебно правителство и парламентарни избори.

Според Конституцията президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии, а след това да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, който е посочен от най-голямата парламентарна формация - в случая ГЕРБ, чийто кандидат е Габриел.

ГЕРБ и ПП-ДБ обаче трябва да се разберат по ключови преговори за реформите и регулаторите, за да е успешна ротацията. Ако не се разберат и първият мандат не се осъществи, Радев трябва да връчи такъв на ПП-ДБ.

При втори провал - на трета парламентарна сила но негов избор. След трети неуспешен опит следват нови избори.

Според промените в Конституцията при такъв сценарий, президентът трябва да назначи служебен кабинет, но служебен премиер могат да бъдат само:

  • председателят на НС;
  • управителят или подуправител на Българската народна банка;
  • председателят или заместник-председател на Сметната палата;
  • омбудсманът или негов заместник;

Ако ротацията приключи успешно, тя ще бъде първата в българската история. В случай, че се стигне до предсрочни избори, те също ще бъдат първите, които ще бъдат организирани от служебен кабинет, който ще се сформира според новите текстове на Конституцията.

Ако до началото на април няма договореност за бъдещето на управлението, ще се стигне до избори „2 в 1“ на 9 юни - за Европарламент и за Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024