ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

ГЕРБ няма да се възползва от втория мандат за съставяне на правителство, в случай че президентът им го възложи, а според Томислав Дончев: "Потенциал за принципна коалиция в това Народно събрание няма".

"За безпринципни - вероятно има много. Но не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да се възприеме добре от обществото", каза той по време на консултациите с Румен Радев.

От ГЕРБ заявяват готовност за "адекватни и държавнически решения" в следващите седмици, за да може да се приеме актуализацията на Бюджет 2022 и евентуалните законови промени, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Десислава Атанасова обаче обяви, че Министерският съвет все още не е внесъл такива предложения: "Всички извинения, че ако парламентът не работи, те няма да бъдат приети, звучат нелогично. Призовавам останалите партии да проявят разум и да работим заедно", каза тя.

Призив за бързи действия по приемането на актуализацията дойде и от самия Румен Радев, който призова за "градивен диалог" в парламента по тези теми.

Час по-рано той беше принуден да отложи срещата си с "Продължаваме промяната" именно защото депутатите от Комисията по бюджет и финанси работят върху финалните текстове на бюджета до края на 2022 г. Отказ за консултации в предварително обявения час дойде и от страна на БСП - отново заради обсъжданията на бюджета.

Радев използва началото на консултациите с ГЕРБ, за да очертае песимистична политическа картина, като реши да посвети голяма част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите".

"Трябва да работим още по-ефективно и да използваме всяка възможност за отстояване на националния интерес, да не допускаме България да остава в периферията на Европа. Това изисква амбициозна, единна и последователна външна политика. Надеждите на българите - много от тях - бяха свързани с членството ни в ЕС и много от тях останаха несбъднати. Върховенството на правото, социалната справедливост, борбата с бедността, здравната сигурност, демографската криза са все теми, които фокусират попарените надежди на българите през годините. Затова и дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди и стремежът към промяна - дълбока, цялостна промяна", обяви той.

Радев посочи, че намаляващата избирателна активност е "атестат за сриващото се доверие в политическата класа" и призова партиите да направят необходимото, за да го възвърнат заедно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: "Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии"

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023