ГЕРБ няма да се възползва от втория мандат за съставяне на правителство, в случай че президентът им го възложи, а според Томислав Дончев: "Потенциал за принципна коалиция в това Народно събрание няма".

"За безпринципни - вероятно има много. Но не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да се възприеме добре от обществото", каза той по време на консултациите с Румен Радев.

От ГЕРБ заявяват готовност за "адекватни и държавнически решения" в следващите седмици, за да може да се приеме актуализацията на Бюджет 2022 и евентуалните законови промени, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Десислава Атанасова обаче обяви, че Министерският съвет все още не е внесъл такива предложения: "Всички извинения, че ако парламентът не работи, те няма да бъдат приети, звучат нелогично. Призовавам останалите партии да проявят разум и да работим заедно", каза тя.

Призив за бързи действия по приемането на актуализацията дойде и от самия Румен Радев, който призова за "градивен диалог" в парламента по тези теми.

Час по-рано той беше принуден да отложи срещата си с "Продължаваме промяната" именно защото депутатите от Комисията по бюджет и финанси работят върху финалните текстове на бюджета до края на 2022 г. Отказ за консултации в предварително обявения час дойде и от страна на БСП - отново заради обсъжданията на бюджета.

Радев използва началото на консултациите с ГЕРБ, за да очертае песимистична политическа картина, като реши да посвети голяма част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите".

"Трябва да работим още по-ефективно и да използваме всяка възможност за отстояване на националния интерес, да не допускаме България да остава в периферията на Европа. Това изисква амбициозна, единна и последователна външна политика. Надеждите на българите - много от тях - бяха свързани с членството ни в ЕС и много от тях останаха несбъднати. Върховенството на правото, социалната справедливост, борбата с бедността, здравната сигурност, демографската криза са все теми, които фокусират попарените надежди на българите през годините. Затова и дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди и стремежът към промяна - дълбока, цялостна промяна", обяви той.

Радев посочи, че намаляващата избирателна активност е "атестат за сриващото се доверие в политическата класа" и призова партиите да направят необходимото, за да го възвърнат заедно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"