ГЕРБ се раздвои по въпроса дали Желязков ще е служебен премиер: От "нулев шанс" до "длъжен е да приеме" Снимка: © Булевард България

Трима депутати от ГЕРБ - три различни мнения по въпроса дали Росен Желязков и Димитър Главчев биха станали служебни премиери, ако президентът ги посочи.

Така изглеждаше политическият пейзаж в сутрешните блокове на националните телевизии, в които по едно и също време се явиха Деница Сачева, Рая Назарян и Тома Биков от ГЕРБ.

Според Деница Сачева - възможността Росен Желязков да е министър-председател в служебен кабинет е "нулева", защото той смята да продължава да е председател на Народното събрание, а то ще работи и по време на предизборната кампания по силата на новите промени в Конституцията.

"Ние не желаем в служебния кабинет да има фигури, които могат да бъдат свързвани с ГЕРБ, защото искаме абсолютно честни избори, за да покажат на кого българските граждани дават свеоте доверие", беше позицията на Деница Сачева пред bTV.

В същия момент Рая Назарян от ГЕРБ разви съвсем различна теория в студиото на БНТ.

"Не е в нашите правомощия - който бъде посочен от президентът, той ще бъде служебен премиер. Имаме посочени много ясни опции в конституцията. Ако президентът посочи Росен Желязков, той е длъжен да приеме", каза юристката, която доскоро беше част от общия преговорен екип на ГЕРБ заедно с Деница Сачева.

Техният колега Тома Биков, който беше събеседник в Нова ТВ, нито потвърди, нито отрече шанса Желязков или Главчев да управляват изпълнителната власт в следващите 2-3 месеца. Но отново постави въпроса какъв е партийният интерес от подобен сценарий.

"Защо предполагате, че един служебен премиер като Росен Желязков или Димитър Главчев ни върши работа в предизборната кампания? Да ни обвиняват през цялото време, че едва ли не ние провеждаме изборния процес. Доста лидери на наш гръб си удължават мандатите на нашия гръб", каза той.

Биков разграничи ГЕРБ изцяло от промените в Конституцията по частта със служебния кабинет. Според неговите обяснения - партията изобщо не е искала да се отнема правото на президента да определя служебния премиер и състава на Министерския съвет, а е предложила само Народното събрание да не се разпуска преди изборите и да упражнява постоянен контрол върху изпълнителната власт.

На предложението на ПП-ДБ да се отмени изцяло служебното правителство, той отговори, че смята това за противоконституционен ход.

"Няма как да няма служебно правителство, ако не бъде свикано Велико Народно събрание. И г-н Христо Иванов би трябвало да го знае, след като основно и само се занимава с конституция. Аз съм написал книга за служебните правителства. Те могат да бъдат отменени с ВНС, защото те са вписани в частта "Правомощия на президентската институция". Затова им казахме - дайте малко да бъдем внимателни, за да не се окаже, че сме направили нещо, което ще бъде отменено", каза Биков.

Попитан защо все пак ГЕРБ подкрепи вариант, който не смята за удачен, той отговори, че партията не е искала да бъде обвинявана в "колаборация с Румен Радев" и "за да си спестим тези обяснения, дадохме път на младите да си приемат каквото са решили".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024