Кандидатът на БСП за кмет на София Ваня Григорова се е оказала фаворит на избирателите на ГЕРБ в София - въпреки че Бойко Борисов реши да призове за подкрепа към Васил Терзиев в последните часове на предизборната кампания.

Данните на "Тренд" от екзитпола в столицата показват, че 54.1% от избирателите, които на първи тур са гласували за Антон Хекимян и ГЕРБ, са участвали в балотажа с бюлетина за Ваня Григорова.

Само 32.8% от гласоподавателите, които са подкрепили ГЕРБ на 29 октомври, този път са гласували за кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" от втория тур.

13.1% от засечените в екзитпола традиционни гласоподаватели на ГЕРБ са излезли да гласуват на 5-ти ноември, но с "Не подкрепям никого".

Отпорът на избирателите на ГЕРБ срещу Васил Терзиев беше засилен и заради двусмислените послания на Бойко Борисов преди втория тур. Лидерът на ГЕРБ първоначално обяви, че е "по-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност", по-късно направи обратен завой и каза, че само се шегувал. В петък преди балотажа с половин уста той призова да се гласува "кандидата на правителството" Терзиев, но в неделя вече го обяви за "неблагодарник" заради това, че не прие подкрепата му.

Ако "махалото" при ГЕРБ се е залюляло в обратна идеологическа посока към Ваня Григорова, при "Възраждане" няма особено колебания - почти 76% от техните гласове са отишли за представителката на БСП.

18% от гласувалите за Деян Николов на първи тур, този път са предпочели Васил Терзиев. Делът на избралите "Не подкрепям никого", е доста по-нисък от този при ГЕРБ - 6.3%.

Интересното е, че 2/3 от избирателите на КОД - Вили Лилков от първия тур, са дали гласа си за Васил Терзиев. Коалицията около Лилков "Синя София" водеше кампания като алтернатива на Терзиев и го критикуваше заради връзките на фамилията му с Държавна сигурност.

18.8% от гласувалите за КОД са пуснали бюлетина за Ваня Григорова независимо от пълната противоположност в програмните намерения.

Много висок дял при тези гласоподаватели - отново 18.8% - са пуснали протестен вот с "Не подкрепям никого", без да променят съотношението на силите между Григорова и Терзиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024