ГЕРБ номинира Николай Габровски от "Пирогов" за премиер Снимка: © Булевард България

Неврохирургът проф. Николай Габровски се оказа изненадващата номинация на ГЕРБ за премиер.

Габровски присъства на церемонията в президентството, на която Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство.

"За мен е дълг и чест да положа всички възможни усилия България да има работещо правителство. За съжаление България е на кръстопът на множество кризи - икономическа, социална. Мигрантският натиск вече даде жертви. Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията, и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент", каза той в кратката церемония на "Дондуков" 2.

Кой е проф. Николай Габровски?

  • Роден е на 29 ноември 1971 г., потомствен лекар, син на неврохирурга проф. Стефан Габровски;
  • Оглавява Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" от 2011 г.
  • Председател е на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г., главен координатор е на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.
  • Досега Габровски няма политически опит, но беше част от екипа на проф. Асен Балтов в "Пирогов" (който за кратко беше депутат от ГЕРБ) и защитаваше Балтов след уволнението му от стария служебен здравен министър Стойчо Кацаров.

Срокът за предлагане на нов кабинет с първия мандат ще изтече след седмица - на 12 декември. Ако този опит не успее, президентът ще трябва да връчи втория мандат на "Продължаваме промяната".

Отлагането на процедурата с цели два месеца беше направено от Румен Радев с формално оправдание, че ако се стигне до бърз провал в преговорите, има риск следващите избори да се организират насред зимата.

В този период не бяха провеждани разговори за коалиционно управление, но ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха заедно по ключовите промени в Изборния кодекс, докато партията на Борисов търсеше подкрепа на ДБ и ПП по декларации и решения, свързани с подкрепа за Украйна, еврозоната и др.

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024