ГЕРБ се отказаха от консултациите при президента Снимка: © Булевард България

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да участва в консултациите при президента Румен Радев, който в петък провежда срещи с всички партии и коалиции от 46-ото Народно събрание.

На брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че причината е „нарушеният диалог“ между бившите управляващи и останалите групи.

„Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство“, каза тя.

В четвъртък първата политическа сила „Има такъв народ“ обяви, че ще проведе диалог с всички парламентарно представени формации, с изключение на ГЕРБ. В петък ГЕРБ-СДС казаха, че ще са в ролята на опозиция в 46-ото Народно събрание.

Днес Атанасова и колегите ѝ трябваше да влязат на среща при президента от 10:15 ч. – след консултациите на Радев с ИТН. Те обаче няма да го направят и след разговорите на държавния глава с първата политическа сила на „Дондуков 2“ ще пристигнат от БСП.

В началото на разговорите с президента Тошко Йорданов от ИТН заяви: „Осъзнаваме отговорността. Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи. Искрено се надяваме останалите политически сили, без ГЕРБ, да надскочат партийните си цели, защото ние сме различни партии, но има основни неща, с които не виждам противоречие с останалите. Ако всеки надскочи партийни пристрастия и несъвместими точки, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно мнозинство, макар и плаващо".

Радев също поиска редовно правителство и „разграждане на мутренския модел“.

„Президентът Румен Радев не може по никакъв начин да бъде легитимиран като обединител на нацията. Радев наруши този принцип, той раздели нацията и няма как да започне да ни обединява“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.


"Има такъв народ" ще води преговори с всички партии без ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024