ГЕРБ обвинява Тодор Тагарев в бездействие. Какво свършиха военните министри на партията?

"Той не си е свършил работата" - с тези думи и този мотив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев точно седмица преди очакваната оставка на кабинета "Денков-Габриел".

Според Борисов Тагарев трябва да бъде сменен след ротацията, защото не изпълнява решенията на Народното събрание за изпращане на техника и оръжия в Украйна.

"Това е неработещ министър, сега са му виновни заместник-министрите, МВР и всички останали, само той е на високи обороти. Толкова високи, че в секретно деловодство има доклад какво е свършил," каза Борисов. Малко по-късно почти същите мотиви посочи и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Самият Тагарев също допусна, че може да се откаже от поста, защото постоянните атаки срещу него му пречели да си върши работата. В крайна сметка обаче каза, че няма смисъл от подобен ход, защото на 6 март премиерът Денков ще подаде оставката на цялото правителство.

Това не е първият му мандат в Министерството на отбраната - той беше служебен министър и през 2013 година в кабинета на Марин Райков.

През 2022 г. Тагарев беше предложението на премиера Кирил Петков за титуляр на мястото на уволнения Стефан Янев, който държеше да нарича войната в Украйна с Путиновия термин "специална военна операция".

Управляващата коалиция, в която БСП беше втори по големина партньор, обаче така и не постигна съгласие за тази номинация. В крайна сметка Министерството на отбраната беше оглавено от тогавашния посланик на България в НАТО Драгомир Заков (бъдещ съветник по външната политика на Николай Денков, отскоро назначен за посланик в Дания).

Преди от ГЕРБ да поискат оставката му, Тодор Тагарев беше атакуван от многократно от Бойко Борисов и по други поводи - процедурата по сделката със САЩ за бронираните машини "Страйкър", идеята на министъра за евентуално участие на България в мисията по охраната на търговски кораби в Червено море и дори за това, че на ритуала за Богоявление не са били поканени народни представители.

Интересното е, че за почти 10 години на власт партия ГЕРБ рядко е излъчвала собствени кадри за ръководители на Министерството на отбраната - обикновено това ведомство се поверява на коалиционните партньори, макар че често Борисов вземаше "ръчно" управление по прокарването на по-важните проекти за модернизация (като сделката за F-16).

Какви министри на отбраната имаше в кабинетите на ГЕРБ?

Николай Младенов

27.07.2009 - 27.01.2010 ГЕРБ

Аню Ангелов

27.01.2010 -13.03.2013 ГЕРБ

Николай Ненчев

07.11.2014 - 27.01.2017 БЗНС / РБ

Красимир Каракачанов

04.05.2017 - 12.05.2021 ВМРО-БНД

От първото правителство на ГЕРБ през 2009 г. партията е имала двама свои министри. Николай Младенов, заемаше поста за около половин година до началото на 2010 г., когато смени неуспешно кандидатиралата се за еврокомисар Румяна Желева от поста ѝ на министър на външните работи в кабинета "Борисов 1".

Аню Ангелов го наследи на поста до март 2013 г. , когато правителството подаде оставка. Ако Младенов имаше опит като партиен кандидат на ГЕРБ в евроизборите през 2007 г., Аню Ангелов не е кадър на партията - той е висш офицер, бивш началник щаб на ПВО в Сухопътните войски и бивш ръководител на Военната академия.

Началото на управлението на ГЕРБ започна с разследване на предшествениците на Николай Младенов, когато сделки, сключени по време на управлението на бившите министри Николай Цонев и Николай Свинаров, бяха дадени на прокурор.

В краткия си мандат Младенов започна реформи за намаляване на възможностите за корупция при обществените поръчки за армията и успя да завърши интеграцията на министерството с Генералния щаб на Българската армия, срещу което от години се съпротивляваха военните.

Новината, че ще става министър на външните работи го завари на път за Афганистан за посещение на българския контингент от международните сили. В навечерието на посещението му четирима български войници бяха ранени при обстрел на базата, която охраняват.

По времето на наследника на Младенов тогавашното правителството даде мандат на Аню Ангелов да преговаря за доставката на бойните самолети. Тя обаче остана неосъществена по време на неговия мандат и той я остави като завещание на наследниците си на поста.

Една от критиките към него беше и че е засилил ролята на политическото ръководство на министерството за сметка на военните.

В същото време критики имаше и към това, че по време на неговото управление много военни са напуснали системата - част от тях сами, а друга част са били отстранени. Самият Ангелов обясни пропуските си с малкия бюджет за отбрана, който бил отделен от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков.

Във втория кабинет на Борисов, когато ГЕРБ беше в коалиция с Реформаторския блок, АБВ и ВМРО-НФСБ, Министерството на отбраната беше поверено на един от лидерите на дясната коалиция Николай Ненчев (тогавашен председател на БЗНС).

Ненчев положи доста усилия за прекъсване на зависимостта на българската авиация от руските военноремонтни заводи, заради което си навлече гнева както на Румен Радев (по това време все още командир на ВВС), така и на прокуратурата под Сотир Цацаров.

Министърът на отбраната беше даден на съд за това, че не изпълнил два договора за ремонт на двигателите на изтребители МиГ-29, защото беше предпочел да работи с Полша като държава от НАТО. За контекст - прокуратурата реши да търси отговорност на Ненчев за това, че не е пратил двигателите в Русия, три години след руското анексиране на Крим, в разгара на сепаратистката война в Източна Украйна. Едва през 2021 г. Ненчев беше окончателно оправдан от Върховния касационен съд.

В крайна сметка договорите за закупуване на осем самолетa F-16 бяха подписани при третия кабинет на Бойко Борисов, в който министър на отбраната отново беше коалиционен лидер с отявлено русофилски профил - Красимир Каракачанов (ВМРО).

Правителството се съгласи да плати 1,3 млрд.долара по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70. Решението беше взето в края на 2019 г. - само 2-3 месеца преди избухването на Covid-пандемията, която доведе до сериозно забавяне на доставката на изтребителите.

Най-големият проблем, който така и не беше решен през последните години, беше т.нар. "некомплект" или недостиг на хора за Въоръжените сили. В момента почти 20% от позициите в структурите на пряко подчинение на военния министър и Българската армия са незаети, най-много са при офицерите и при редовите войнишки длъжности.

Докато модернизацията на ВВС уж беше топ приоритет на правителствата на Борисов (забавен с години), Сухопътните войски и Военноморските сили трябваше да чакат на опашката за средства за техническо обновление.

"Страйкърите", които България договори през 2023 г., са първите бойни машини за замяна на съветските бронетранспортьори. Един опит за поръчка на машини беше направен през 2018, но беше отменен в края на кабинета "Борисов 3".

ВМС разчиташе на план от 2016 г. за инвестиционен разход по придобиване на многофункционални модулни патрулни кораб, които още не са готови.

Кои са кадрите на ГЕРБ в сектор "Отбрана"?

В момента депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, който от 2010 до 2013 г. е парламентарен секретар на Министерството на отбраната, начело на Комисията по отбрана в парламента и едно от имената, които се спрягат за поста, ако се стигне до смяна на военния министър след ротацията.

В Комисията членува и Валентин Радев - бившият вътрешен министър от кабинета "Борисов 3", който беше уволнен след тежката автобусна катастрофа край Своге през 2018. Радев е военен, специалист по боеприпасите.

Извън ресорната комисия е друг бивш министър на външните работи на ГЕРБ - Даниел Митов - който наскоро беше част от делегацията на Народното събрание в Украйна и който е зам.-председател на партията от няколко години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024