ГЕРБ отказа да участва в кабинет с ПП-ДБ и ги обвини в "безочлива злоупотреба" Снимка: © Screenshot

Бойко Борисов и преговорният екип на ГЕРБ (без Мария Габриел) са изпратили писмен отказ до групата на ПП-ДБ от участие в какъвто и да е опит за съставяне на нов кабинет в 49 Народно събрание.

"Ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България", се казва в писмото.

"След като съзнателно взривиха крехкото равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се опитаха да ни поставят в условия на тежък международен натиск, ППДБ не може да очакват от нас, че ще помагаме в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания за сигурен, стабилен и достоен живот в България", пише още в документа, под който стоят имената на Борисов, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева като ръководители на ПГ на ГЕРБ.

В позицията се твърди, че според ГЕРБ всички са смятали ротацията за "технически въпрос", а "първите знаци за нарушаване на предварителните договорености" са дошли от ПП-ДБ с внезапното настояване Николай Денков да стане вицепремиер и външен министър.

Всъщност обструкциите започнаха първо от ГЕРБ, чийто председател редовно настояваше за смени на министри - от Тодор Тагарев и Богдан Богданов до министрите на спорта и туризма, чиито имена Борисов така и не научи.

От ГЕРБ приемат за провокация и предложения меморандум от Кирил Петков през февруари 2024 г., който е изпратен на Мария Габриел по мобилно приложение.

"Без да се изчака дори да бъде отворено съобщението", пише в писмото на ГЕРБ, "беше поставен първият ултиматум, който между другото е и на страниците на самия документ, а именно - ако не се договорим за въпросите и условията, поставени в меморандума, отиваме на избори 2 в 1, т.е. първоначално договорената ротация е под въпрос, а не е технически елемент".

В ГЕРБ са недоволни и от подадената на 6 март оставка на Николай Денков, без да бъде уведомена Мария Габриел, което те смятат за неспазен ангажимент.

Партията твърди, че е влязла в преговори с ПП-ДБ с "добра воля за споразумение, което да отчита на първо място националния интерес, електоралната тежест на отделните ПГ и с желание за взаимно уважение на избирателите и на двете страни".

Тяхното условие за "равно споделена отговорност" - т.е. равно разпределение на министерските места - е било отхвърлено, като според ГЕРБ, отсрещната страна е заявила, че "трябва да се изчакат тези 9 месеца и ако издържим "теста", можем да говорим.., но след това".

Най-голямата отстъпка, според ГЕРБ, е било приемането на Асен Василев (ПП) за министър на финансите, въпреки че "нито един представител на ПГ на ГЕРБ" не е одобрявал кандидатурата му. Причината той да бъде избран се обвързва с две други назначения - на Атанас Славов (ДБ), който трябвало да гарантира съдебната реформа, и на Калин Стоянов заради кандидатстването в Шенген.

Всъщност, съдебната реформа премина стигна само до конституционните промени, които изцяло бяха в компетентността на парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Екипът на Славов подготви и внесе проекта за промяна в Закона за съдебната власт, но не е ясно дали 49 НС изобщо ще успее да го разгледа, след като държавата отива на предсрочни избори.

Колкото до членството в Шенген, МВР беше само една от множеството структури, които отговаряха за ускоряването на процеса, като освен Стоянов - Николай Денков, Мария Габриел, Бойко Борисов и Кирил Петков се занимаваха с интензивни преговори по темата.

Интересното е, че ГЕРБ не посочва каква е политическата подкрепа за Калин Стоянов, когото ПП-ДБ искат да сменят от ноември 2023 г.

Според ГЕРБ - "всеки опит от наша страна да сложим разговорите ни на принципна основа срещаше безпринципен отговор".

"Приоритет не бяха политиките, а бяха личностите, приоритет не бхяа реформите, а личните интереси на отделните лидери, които в случая с ППДБ са шест, приоритет не беше смисълът и качественият законодателен процес, а точната дата за смяна на шефовете на всички служби за сигурност в България", се казва в позицията на ГЕРБ.

От ГЕРБ определят като "политически рекет" поведението на ПП-ДБ заради исканията за запазване на Тодор Тагарев и Румен Радев като министри, и смяна на Калин Стоянов от МВР - последната публично известна заявка от коалицията, след която преговорите приключиха.

"Днес е цинично да бъдем плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на Правната комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година. Конституциите следва да се изработват така, че да имат дълъг срок на годност, а не само от Коледа до Великден", се казва още в позицията на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024