ГЕРБ поиска незабавно прекратяване на меморандума с Gemcorp

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството незабавно да прекрати меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation, като обвини Кирил Петков за това, че е подвел Народното събрание за характера на документа.

Борисов два пъти благодари на министъра на енергетиката Александър Николов от ИТН за това, че е проявил "храброст", като е предоставил на ГЕРБ достъп до меморандума. В същото време от партията обвиниха Даниел Лорер за това, че отказвал да публикува друго споразумение на Петков с потенциални инвеститори - това от 2021 г. за завод за електромобили.

От ГЕРБ преразказаха данните, които Financial Times бяха разкрили преди седмици за осезаемите руски връзки между Gemcorp и Русия - вкл. неуспелият опит за посредничество при продажба на ваксини Sputnik V в Гана.

От партията поискаха да се даде информация как са избрани "офшорките" (страна по договора е подразделение на Gemcorp, регистрирано на остров Джърси) и допуснаха, че това е станало по предложение на "руски олигарси" към премиера.

На пресконференцията не бяха съобщени други данни, които да засягат втората фирма по меморандума - IP3. По твърдения на Атанас Бостанджиев, първият му контакт с българската държава е била с помощта на IP3 още преди съставянето на кабинета "Петков", като срещата му е била с президента Румен Радев.

Делян Добрев и Томислав Дончев цитираха части от меморандума, в които се споменава и възможност за съфинансиране от българската държава на общи проекти с Gemcorp, като става ясно, че двете компании са заявили интерес към всички сектори на енергетиката - вкл. Марица Изток, внос на втечнен газ, продажба на малки модулни ядрени реактори, ядрено гориво и др.

В текста се споменава и Топлофикация София, което провокира представителите на ГЕРБ да попитат правителството защо поема ангажименти за дружество, което не е държавна, а общинска собственост.

Дончев обяви, че "само на пръв поглед става въпрос за намерения за инвестиции, а всъщност е достъп до активи".

Кирил Петков е възложил на ДАНС да провери Gemcorp


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023