ГЕРБ поиска незабавно прекратяване на меморандума с Gemcorp

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството незабавно да прекрати меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation, като обвини Кирил Петков за това, че е подвел Народното събрание за характера на документа.

Борисов два пъти благодари на министъра на енергетиката Александър Николов от ИТН за това, че е проявил "храброст", като е предоставил на ГЕРБ достъп до меморандума. В същото време от партията обвиниха Даниел Лорер за това, че отказвал да публикува друго споразумение на Петков с потенциални инвеститори - това от 2021 г. за завод за електромобили.

От ГЕРБ преразказаха данните, които Financial Times бяха разкрили преди седмици за осезаемите руски връзки между Gemcorp и Русия - вкл. неуспелият опит за посредничество при продажба на ваксини Sputnik V в Гана.

От партията поискаха да се даде информация как са избрани "офшорките" (страна по договора е подразделение на Gemcorp, регистрирано на остров Джърси) и допуснаха, че това е станало по предложение на "руски олигарси" към премиера.

На пресконференцията не бяха съобщени други данни, които да засягат втората фирма по меморандума - IP3. По твърдения на Атанас Бостанджиев, първият му контакт с българската държава е била с помощта на IP3 още преди съставянето на кабинета "Петков", като срещата му е била с президента Румен Радев.

Делян Добрев и Томислав Дончев цитираха части от меморандума, в които се споменава и възможност за съфинансиране от българската държава на общи проекти с Gemcorp, като става ясно, че двете компании са заявили интерес към всички сектори на енергетиката - вкл. Марица Изток, внос на втечнен газ, продажба на малки модулни ядрени реактори, ядрено гориво и др.

В текста се споменава и Топлофикация София, което провокира представителите на ГЕРБ да попитат правителството защо поема ангажименти за дружество, което не е държавна, а общинска собственост.

Дончев обяви, че "само на пръв поглед става въпрос за намерения за инвестиции, а всъщност е достъп до активи".

Кирил Петков е възложил на ДАНС да провери Gemcorp


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024