Кирил Петков е възложил на ДАНС да провери Gemcorp

Премиерът Кирил Петков обяви, че е възложил на ДАНС да направи проверка на произхода на средствата на фонда Gemcorp на Атанас Бостанджиев седмица след подписването на меморандума за инвестиции с тях и американската IP3 Corporation.

Проверката идва след разкритията на BIRD и Financial Times за това, че Gemcorp е основан с финансиране от руския олигарх Алберт Авдолян, а в доклади на американското финансово разузнаване Бостанджиев и Авдолян са отбелязани като "руски политически свързани лица".

"Този факт ще ни накара да направим сега една много внимателна проверка, защото нашата проверка беше на база на сегашното състояние. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат пълен доклад. По никакъв начин руски капитали в този момент - особено ако не са с чист произход - по никакъв начин не биха влезли в българската икономика", обяви Кирил Петков в интервю за новините на BTV.

Бостанджиев, който до 2014 г. беше ръководител на инвестиционно звено на руската държавна ВТБанк, казва, че мениджмънтът на Gemcorp е откупил дяловете на Авдолян през декември 2020 г.

FT обаче показа, че той е продължил да се занимава със стратегически сделки за руската държава - например с неосъществен опит за продажба на ваксините "Спутник V" в Гана.

"Мисля, че оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата... да сме сигурни, че тези капитали са чисти и ако не са и има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск по тази линия.", каза Кирил Петков в bTV.

В петък Министерството на финансите публикува писмени уточнения по казуса с Gemcorp, след като Посолството на САЩ в България оспори твърденията на Асен Василев, че техни представители са се застъпвали за сделка с фонда на Бостанджиев.

От МФ посочват, че "инвестиционният интерес от страна на американската компания IP3 е заявен по време на работна вечеря на 15 февруари в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон".

Делегацията включваше министрите Асен Василев и Александър Николов.

От министерството уточняват, че на срещата с IP3 са присъствали Николов, Василев, посланиците Херо Мустафа и Тихомир Стойчев, Мигел Ернандес (търговски аташе на посолството в София), както и "представители на американския и българския енергиен бизнес", чиито имена не се съобщават.

"Впоследствие на 11 март в България пристигна съоснователят и директор на IP3 адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изп. директор на Gemcorp Атанас Бостанджиев искат среща с министър Николов и министър Василев, на която отново е заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика", се казва в съобщението.

Меморандумът с тях беше подписан от Александър Николов на 23 март в присъствието на Кирил Петков в Министерски съвет.

Това, което не се засяга в позицията на МФ, са твърденията на Атанас Бостанджиев в интервю от "Капитал", че той и Хюит са заявили интерес от инвестиции в енергийни проекти още през ноември 2021 г. на среща с президента Румен Радев.

По това време Асен Василев и Кирил Петков не бяха в изпълнителната власт.

Бостанджиев твърди, че тогава на срещите e присъствала и бившата посланичка на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер, която e съпредседател на проекта "Три морета". От септември 2021 г. Мосбахер е член на борда на директорите на IP3 Corporation.

До момента президентството не е коментирало комуникацията си с двете компании.


Посолството на САЩ се дистанцира от казуса с Gemcorp

Казусът Gemcorp във FT: Фондът на Бостанджиев е планирал да доставя "Спутник V" в Гана


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024