ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС - с Пеевски напред - зоват действащия Висш съдебен съвет да не избира главен прокурор Снимка: © Булевард България

Призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре започната продецура по избор на нов главен прокурор на мястото на предсрочно освободения Иван Гешев са внесли в Народното събрание депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Проектът е публикуван в сайта на парламента, а под него стоят едновременно подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, на зам.председателя на НС Никола Минчев (ПП).

В документа пише, че парламентарните групи не правят опит за намеса в делата на съдебната власт, но призовават за спиране на избора до произнасяне на Конституционния съд и до приемането на обещаните и от трите формации промени в Конституцията. За ремонт на основния закон договорка беше постигната по време на преговорите за формиране на правителство с втория мандат.

ВСС реши да започне избор на нов главен прокурор преди седмица, но междувременно Конституционният съд допусна разглеждане по същество на жалба от Иван Гешев, внесена преди уволнението му. В нея той настоява да се тълкува има ли право Висш съдебен съвет с членове, чиито мандат е отдавна изтекъл - какъвто е случаят сега, да го освободят.

Поставено е и питане дали промените в Закона за съдебната власт, с които се намали изискуемият брой гласове във ВСС за уволнение на главен прокурор, не са противоконституционни.

От трите парламентарни групи - две от които управляващи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а третата опозиционна - ДПС - се позовават в призива си именно на висящите дела по казуса в Конституционния съд. Друг аргумент да призоват органа на съдебната власт да не бърза с избора на титуляр на мястото на Гешев е заявката им за промени в Конституцията.

Те трябва да са именно в частта "съдебна власт" на основния закон, като засягат и структурата на самия ВСС. Сред идеите е разселянето му окончателно на две - съдийски и прокурорски съвет, което ще доведе и до нови правила за избор на главен прокурор и председатели на двата върховни съда - ако реформата стане факт.

Правосъдният министър Атанас Славов също настоя за спиране па процедурата от ВСС за нов обвинител №1 - с подобни на партиите в парламента мотиви. Той днес внася в Върховния административен съд и искане да бъде отменен избора на прокурорската колегия във ВСС, с който Борислав Сарафов бе назначен за временен наследник на Гешев.

За разлика от ГЕРБ и ДПС, от ПП-ДБ поискаха оставката на Сарафов - който беше и дългогодишен заместник на Гешев в прокуратурата, веднага след избора. Според коалицията смяната на Гешев със Сарафов е "подмяна", а не "промяна". Получиха отказ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024