ГЕРБ предлага подкрепа за трети мандат на ДБ, без да участва в кабинет

ГЕРБ се готви да подкрепи съставянето на кабинет с трети мандат след отказа си да участва в преговори за управление на "Продължаваме промяната".

Партията не изключва и да подкрепи евентуален проектокабинет с мандат на "Демократична България" - въпреки че има фундаментални разминавания с тях по темата за съдебната реформа и борбата с корупцията.

"Дали сме ясна заявка, че ще положим усилия при връчването на третия мандат също да участваме в реализация на кабинет, включително без наше участие. Дали сме знак, че бихме могли да обсъждаме варианти, ако този мандат бъде връчен на "Демократична България"... Каквото зависи от ГЕРБ - ние правим всичко възможно, за да може страната да има редовно правителство и да се реализират истински национални цели", каза Деница Сачева в сутрешния блок на БНТ.

Отношението на ГЕРБ към ДБ обаче остава двусмислено. Според Сачева "поведението на ДБ на моменти продължава да бъде необяснимо", но ГЕРБ проявявали "толерантност" към тях, защото искат да видят "разумно управление на страната".

Положително, според нея, е било гласуването на депутатите от ДБ по законопроекта за удължаване на бюджета, което тя описа като "разум и държавническо мислене" от страна на коалицията.

В същото време Сачева даде сигнал, че ГЕРБ няма да отстъпи от позицията си срещу предложенията на Христо Иванов за съдебна реформа, които тя обвини в "липса на конкретика".

За ГЕРБ не стои и въпросът за бъдещето на Иван Гешев като главен прокурор, защото "реформата не може да се основава на една или друга личност".

Отказът на партията да подкрепи един от проектите на ДБ за защита на подателите на сигнали за корупция тя обясни с това, че "текстовете имат нужда от допълнителна доработка" и че се създавала "култура на доносничество" с тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024