Снимка: © БНТ

ГЕРБ предложи Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия. Това заяви Десислава Атанасова по време на публичните консултации с президента Румен Радев, но срещна съпротива от БСП, ДБ и "Изправи се! Мутри, вън!".

Нито една друга парламентарна група обаче не излъчи председател и по думите на държавния глава - щом няма други предложения, Ципов ще стане председател, ако отговаря на всички изисквания. Комисията на президента за състава на ЦИК ще прегледа документите на кандидатите в следващите два дни, а те ще се явят на изслушване на "Дондуков" 2 в петък.

Ципов е зам.-министър на вътрешните работи в две правителства в периода 2014 – 2019 г. Той е депутат от ГЕРБ в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание, като пряко е участвал в нормотворческата дейност в Правната комисия.

Ципов е юрист, магистър по право в СУ, който има дългогодишен юридически стаж и повече от 15 години опит. Бил е експертен сътрудник в Народното събрание и юрист-консулт в МВР (2002-2006 г.).

Мая Манолова и ИСМВ не подкрепят предложението на ГЕРБ за председател, защото според тях "Ципов няма необходимия опит в организиране на изборния процес" и е обвързан с МВР в кабинет на Бойко Борисов, както и с Цветан Цветанов. "Г-н Ципов за председател на ЦИК, това е обида към българските граждани", заяви лидерът на "Изправи се! Мутри, вън".

От левицата обявиха, че не биха подкрепили каквато и да е кандидатура от първата политическа сила, а от "Демократична България" казаха, че по принцип биха гласували за предложение на ГЕРБ, но не и ако това е Ципов.

Другите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева, които и сега са в комисията.

ИТН предложи юристът Камелия Нейкова за зам.-председател, както и Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов за членове на ЦИК.

От БСП обявиха, че номинацията им за зам.-председател е специалистът по информационни и коминукационни технологии Емил Войнов, който има дългогодишен опит в ЦИК. Другите им членове ще бъдат Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

ДПС предлагат Севинч Солакова, която и сега е секретар на ЦИК, да запази поста си, а юристът Орхан Чаушев да е сред членовете.

От "Демократична България" номинират социолога Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.

"Изправи се! Мутри вън!" предлагат за член на ЦИК и зам.-председател адв. Росица Матева.

Първата политическа сила разполага с 4 представители, ИТН и БСП – с 3, ДПС и ДБ – с 2, а „Изправи се! Мутри, вън!“ – с един.

Според промените в Изборния кодекс, приети по предложение на „Има такъв народ“ – ЦИК ще е с намален състав от 15 души, които ще се назначават с указ на държавния глава по предложение на партиите в Народното събрание. Новата комисия ще заработи на 11 май, обяви Румен Радев.


Депутатите отхвърлиха намаляването на партийната субсидия до 1 лв. на глас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета