Снимка: © БНТ

ГЕРБ предложи Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия. Това заяви Десислава Атанасова по време на публичните консултации с президента Румен Радев, но срещна съпротива от БСП, ДБ и "Изправи се! Мутри, вън!".

Нито една друга парламентарна група обаче не излъчи председател и по думите на държавния глава - щом няма други предложения, Ципов ще стане председател, ако отговаря на всички изисквания. Комисията на президента за състава на ЦИК ще прегледа документите на кандидатите в следващите два дни, а те ще се явят на изслушване на "Дондуков" 2 в петък.

Ципов е зам.-министър на вътрешните работи в две правителства в периода 2014 – 2019 г. Той е депутат от ГЕРБ в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание, като пряко е участвал в нормотворческата дейност в Правната комисия.

Ципов е юрист, магистър по право в СУ, който има дългогодишен юридически стаж и повече от 15 години опит. Бил е експертен сътрудник в Народното събрание и юрист-консулт в МВР (2002-2006 г.).

Мая Манолова и ИСМВ не подкрепят предложението на ГЕРБ за председател, защото според тях "Ципов няма необходимия опит в организиране на изборния процес" и е обвързан с МВР в кабинет на Бойко Борисов, както и с Цветан Цветанов. "Г-н Ципов за председател на ЦИК, това е обида към българските граждани", заяви лидерът на "Изправи се! Мутри, вън".

От левицата обявиха, че не биха подкрепили каквато и да е кандидатура от първата политическа сила, а от "Демократична България" казаха, че по принцип биха гласували за предложение на ГЕРБ, но не и ако това е Ципов.

Другите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева, които и сега са в комисията. 

ИТН предложи юристът Камелия Нейкова за зам.-председател, както и Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов за членове на ЦИК.

От БСП обявиха, че номинацията им за зам.-председател е специалистът по информационни и коминукационни технологии Емил Войнов, който има дългогодишен опит в ЦИК. Другите им членове ще бъдат Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. 

ДПС предлагат Севинч Солакова, която и сега е секретар на ЦИК, да запази поста си, а юристът Орхан Чаушев да е сред членовете.

От "Демократична България" номинират социолога Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.

"Изправи се! Мутри вън!" предлагат за член на ЦИК и зам.-председател адв. Росица Матева.

Първата политическа сила разполага с 4 представители, ИТН и БСП – с 3, ДПС и ДБ – с 2, а „Изправи се! Мутри, вън!“ – с един.

Според промените в Изборния кодекс, приети по предложение на „Има такъв народ“ – ЦИК ще е с намален състав от 15 души, които ще се назначават с указ на държавния глава по предложение на партиите в Народното събрание. Новата комисия ще заработи на 11 май, обяви Румен Радев.


Депутатите отхвърлиха намаляването на партийната субсидия до 1 лв. на глас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните