ГЕРБ прехвърли върху Мария Габриел решението за смяната на Тагарев

Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ прехвърли върху Мария Габриел отговорността за настойчивото искане за смяна на Тодор Тагарев от Министерството на отбраната.

В интервю за БНР Назарян обяви от името на Габриел, че тя, като кандидат-премиер, не била доволна от отчета на Тагарев за изминалите 9 месеца.

"Не беше съгласна с усилията, които е положил този министър, с комуникацията, която има с него. Всъщност нейното желание беше той да бъде сменен, за да може тя да е сигурна в екипа, с който ще работи. Защото всички заложени политики и приоритети са достатъчно сериозни и тежки, и тя наистина трябва да разполага с пълното доверие на екипа и на министрите", каза депутатът от ГЕРБ.

До този момент единствените критики от партията по адрес на Тагарев обаче са идвали от страна на председателя Бойко Борисов - самата Мария Габриел не е давала какъвто и да е коментар по въпроса за компетенциите му като министър и комуникацията си с него.

Според Рая Назарян - аргументът на Кирил Петков за запазването на министъра на отбраната бил, че "е много лично спрямо него и не могат да го обидят, като му кажат, че няма да продължи след ротацията".

Причината е свързана с неуспешния опит на Петков да го предложи за военен министър през пролетта на 2022 г., когато Стефан Янев беше уволнен заради проруските си изказвания при избухването на войната в Украйна. Тогава БСП беше коалиционен партньор в управлението заедно с ПП, ДБ и ИТН, и твърдо отказа да подкрепи Тагарев.

"Той е бил само един ден министър и са го помолили да напусне, и сега не могат втори път да му го причинят. Това беше аргументът - т.е. за г-жа Нинова е направена отстъпка, а сега за г-жа Габриел не искаха да направят отстъпка", коментира Рая Назарян.

На въпрос кой всъщност торпилира преговорите и защо Бойко Борисов отказва да участва в тях въпреки изричните призиви на ПП-ДБ, Назарян отново прехвърли топката в полето на Мария Габриел.

"Г-н Борисов още от самото начало е гласувал доверие на г-жа Габриел. Тя е твърде отдавна част от тази партия. Познават се прекалено добре и си имат изключително доверие", каза Назарян (самата тя за първи път влезе в листите на ГЕРБ в края на 2022).

"Той искаше тя да си избере екипа, с който тя ще работи, за да може да постигне резултатите, които е заявила. Той не се е месил, той остави тя да решава сама, защото е изключително важно да остави на нейната преценка в момента в нея концентрирано това важно решение и тя не трябва да бъде", каза още Назарян.

Според нея Габриел "не е контролирана и не ѝ се пречи на преценката".

"Съветите, които ние сме ѝ давали, които сме обсъждали с нея като част от нейния преговорен екип, винаги са били като варианти като възможности като опции, но решенията си ги взимала тя сама", беше отговорът ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024