ГЕРБ представи в Народното събрание декларация, в която обвинява президента Румен Радев, че за него "непосилна задача е да олицетворява единството на нацията", защото "целенасочено и систематично разделя обществото". Председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова отбеляза обръщението на държавния глава към нацията на 23 юли, в което той каза, че "властта отново е глуха за гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета".

"Румен Радев показа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат той показа системно недоверие към институцията, не присъства в нея, когато се решаваше съдбата на страната ни по време на кризата", каза Дариткова от трибуната в парламента.

"Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е назначил диалог между партии, граждани и синдикати. Вместо да приема подадената от правителството ръка, Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава за оставка и за бунтове", обявиха от ГЕРБ.

Според управляващите - "вече е крайно време Радев ясно да заяви своите претенции за въвеждане на президентска република. Руши демокрацията, като не спазва Конституцията и законите. Не се ограничава само до това, но често критикува европейските институции, вдъхновява се от различни диктатори".

От ГЕРБ се противопоставят срещу "опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България, против промени в Конституцията", които, според тях, са подтиквани от държавния глава. "Призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция – подкрепят или са срещу президента Радев относно рушенето на институциите", каза Дариткова.

От БСП отговориха, че не президентът, а премиерът Бойко Борисов е големият липсващ на заседанието, което има за цел да гласува пет рокади на министри в кабинета. Георги Свиленски от левицата се обърна към председателя на НС Цвета Караянчева с думите: "Него го няма, отново се е изплашил, отново се е скрил".

"Прекъснете заседанието, поканете министър-председателя", добави той. Останалите депутати от опозицията започнаха да скандират "Оставка", а Свиленски се включи към тях. "Не ни е обяснено къде е премиерът. Г-жо Караянчева, вие го криете. Къде е той?“, поискаха отговори от БСП.


Прочетете още:

КОИ СА НОВИТЕ МИНИСТРИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ

КОЙ СПЕЧЕЛИ И КОЙ ЗАГУБИ ОТ ПРОМЕНИТЕ В КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър