ГЕРБ: Радев се вдъхновява от различни диктатори, иска президентска република

ГЕРБ представи в Народното събрание декларация, в която обвинява президента Румен Радев, че за него "непосилна задача е да олицетворява единството на нацията", защото "целенасочено и систематично разделя обществото". Председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова отбеляза обръщението на държавния глава към нацията на 23 юли, в което той каза, че "властта отново е глуха за гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета".

"Румен Радев показа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат той показа системно недоверие към институцията, не присъства в нея, когато се решаваше съдбата на страната ни по време на кризата", каза Дариткова от трибуната в парламента.

"Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е назначил диалог между партии, граждани и синдикати. Вместо да приема подадената от правителството ръка, Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава за оставка и за бунтове", обявиха от ГЕРБ.

Според управляващите - "вече е крайно време Радев ясно да заяви своите претенции за въвеждане на президентска република. Руши демокрацията, като не спазва Конституцията и законите. Не се ограничава само до това, но често критикува европейските институции, вдъхновява се от различни диктатори".

От ГЕРБ се противопоставят срещу "опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България, против промени в Конституцията", които, според тях, са подтиквани от държавния глава. "Призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция – подкрепят или са срещу президента Радев относно рушенето на институциите", каза Дариткова.

От БСП отговориха, че не президентът, а премиерът Бойко Борисов е големият липсващ на заседанието, което има за цел да гласува пет рокади на министри в кабинета. Георги Свиленски от левицата се обърна към председателя на НС Цвета Караянчева с думите: "Него го няма, отново се е изплашил, отново се е скрил".

"Прекъснете заседанието, поканете министър-председателя", добави той. Останалите депутати от опозицията започнаха да скандират "Оставка", а Свиленски се включи към тях. "Не ни е обяснено къде е премиерът. Г-жо Караянчева, вие го криете. Къде е той?“, поискаха отговори от БСП.


Прочетете още:

КОИ СА НОВИТЕ МИНИСТРИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ

КОЙ СПЕЧЕЛИ И КОЙ ЗАГУБИ ОТ ПРОМЕНИТЕ В КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024