И ГЕРБ-СДС внесе проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна. Това е второто подобно предложение - "Демократична България" депозира проект, с който депутатите да гласуват военна помощ за Киев, още в първия ден на 48-ото Народно събрание - 19 октомври.

Двете проекторешения се различават в детайлите - в това на ГЕРБ се предлага освен предоставяне на военна помощ за Украйна, в това число съветска с отпадало предназначение, Министерският съвет да проведе консултации в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, за разполагане на сили и средства, които да гарантират сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното ни пространство.

Във варианта на "Демократична България" се говори за укрепване на военната сигурност на страната с разполагане на многонационални сили в България, редом с осигуряването на заместваща военна техника чрез бързи преговори със съюзниците ни. По отношение на военната помощ за Украйна се предлага тя да е на база поисканото от нападната страна (въоръжение, боеприпаси и техника) и възможностите на страната ни.

От ГЕРБ първоначално предлагаха съвместно проекторешение с "Демократична България", но от десноцентристката коалиция внесоха свое, какъвто ангажимент бяха поели в кампанията.

От партията на Бойко Борисов депозираха и проекти на решения за приемането на еврото у нас, както и за компенсации на небитовите крайни клиенти на ток.

От ГЕРБ са внесли пакет от проекторешения в три направления от вече заявени приоритети - диверсификация на енергийните доставки, военна и техническа помощ за Украйна, в това число и от наличността с отпаднала необходимост за въоръжените сили и ускорява на процеса на техническата подготовка за приемането на еврото.

Очаква се срещу него да гласуват БСП и "Възраждане". През май двете партии остро се противопоставиха на идеята Украйна да бъде подкрепена с боеприпаси и оръжия с аргумента, че това би вкарало България във войната, а от партията на Корнелия Нинова заплашиха, че ще напуснат тогавашната четворна коалиция.

Не е ясно обаче каква ще бъде позицията на депутатите от "Български възход". По време на предизборната кампания лидерът на партията Стефан Янев избягваше да даде категоричен отговор на въпроса дали трябва да се изпраща военна помощ на Украйна и лаконично казваше, че има решение на парламента, което трябва да бъде следвано

В същото време ГЕРБ-СДС са депозирали в деловодството на парламента и следните проекторешения в енергийната сфера:

- Разделяне на мярката с тавана на небитови клиенти - като досегашния таван от 250 лева да остане са потребители на ниско и средно напрежение, а за химическата и тежката промишленост прагът на базовата цена да е 200 лева за мегаватчас.

- Иницииране на лицензирането на неруско ядрено гориво, въвеждане на мито за вноса на руски суров петрол и облагане на свръхпечалбата на собственици и/или преработватели на нефтопродукти от руски суров петрол

- Стартиране на тръжна процедура за дългосрочна 10-годишна доставка на неруски природен газ.

От партията предлагат още до 1 януари 2026 г. битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулирания пазар, с което на практика се отлага с три години процеса на либерализация на битовите потребители на ток.

Очаква се днес на извънредно заседание депутатите да сформират комисията за създаване на правилник на парламента. Дори и парламентарните групи да спазят заявената готовност да не се губи излишно време с техническите въпроси, приключването им може да отнеме поне седмица.

Навярно предстоят сблъсъци в пленарната зала по няколко от ключовите теми в последните месеци.

Първият от тях чакаме още днес, когато ще бъде изслушването на министъра на финансите Росица Велкова. Тя е извикана по инициатива на ГЕРБ и БСП. Партията на Борисов се интересува от състоянието на финансирането на дефицита. БСП искат да получат и информация за изпълнението на държавния бюджет за тази година и плановете на служебното правителство за следващата.

Онова, което Велкова ще изнесе като информация по всяка вероятност ще бъде повод да продължат сериозните сблъсъци по фискалната политика на последните правителства, които започнаха още при откриването на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022