ГЕРБ се хвана за нов скандал, след като остави ЦИК да реши за машините

Часове след като гръмна скандал около сигнал на ДАНС срещу зам.-министър на електронното управление заради машинното гласуване, Бойко Борисов и Десислава Атанасова подеха нова атака срещу ПП-ДБ.

Поводът са твърдения на Александър Йоловски за "оказван натиск" от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с обществени поръчки, които министърът на електронното управление е направил само пред участниците в председателския съвет в Народното събрание.

Йоловски не е споменавал публично за проблема - въпреки че минути по-рано даде брифинг пред всички медии в Министерски съвет във връзка с машините за гласуване.

Не е коментирал интерпретациите на думите му и след председателския съвет - единствените "говорители" от негово име се оказаха Тошко Йорданов и депутатите от ГЕРБ, които обявиха, че били готови да станат свидетели при евентуално прокурорско разследване.

В същото време, Борисов се учуди защо местните избори се превръщали в "такъв вододел, че да се говори за разваляне на правителството".

На коментарите на ПП-ДБ, че ГЕРБ провокира предизборни скандали заради това, че може да загубят властта в София, Борисов отговори с алтернативни данни от "Галъп", според което листите на ГЕРБ може да привлекат най-много гласове.

Изследването, което той цитира, обаче не е фокусирано върху конкретна община, а направено върху национална извадка - т.е. не показва нищо за настроенията в отделните населени места, където подреждането на партиите варира силно.

Борисов обяви, че в ГЕРБ имали основания да са "осторожни и мнителни" спрямо собствените си партньори в управлението, като цитира изтеклия запис от партийната среща на ПП от май 2023.

"Ако е вярно това, което се твърди за оказван натиск, става въпрос за съвсем други скандали. Като знам как ни арестуваха без никаква свян, мога да предположа, че има и истина", продължи той.

Досега ГЕРБ многократно са поставяли машинното гласуване под съмнение, без да докажат, че устройствата са уязвими. Заради техните промени в Изборния кодекс сега машините се ползват само за въвеждане на вота и отпечатване на бюлетина. Единствено хартиената разпечатка се брои за отчитането на вота, което прави и обвиненията в предполагаеми манипулации по софтуера безсмислени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024