ГЕРБ се усъмни в докторската дисертация на Андрей Гюров

Кандидатурата на Андрей Гюров за управител на БНБ в конкуренция с Любомир Каримански (ИТН) доведе до нова атака от страна на ГЕРБ срещу председателя на ПГ на "Продължавмае промяната".

Квалификацията на Гюров за процедурата беше поставена под въпрос поради това, че докторската му степен от Виенския университет от 2005 г. не е била заверена официално в регистъра на научната дейност в Националния център за иформация и документация (НАЦИД).

Гюров е преподавател по финанси в Американския университет в България, като има бакалавърска диплома по икономика от Университета "Труман" в Мисури от 1999 г. Шест години по-късно е защитил докторска дисертация във Виена.

Критики срещу него възникнаха в началото на изслушването в Народното събрание в четвъртък заради това, че е станал доктор след бакалавърска степен, а не след магистърска. Румен Гечев от БСП посочи, че наличието на научна докторска степен е признание за това, че носителят ѝ отговаря на изискванията за образователното ниво "магистър".

Отделно от това ГЕРБ поискаха да разберат защо Гюров не е регистрирал труда си в НАЦИД. Обяснението беше, че досега не се е налагало да го прави, защото всички преподаватели в Американския университет с докторска степен, придобита извън България, подават документи към комисия в самия университет. Тя би трябвало да ги представи в НАЦИД за признаване на образователната степен.

"Моята информация е, че Американският университет служебно прави това признаване на дипломите и ги регистрира", каза той при изслушването.

В петък Андрей Гюров даде пресконференция в парламента, в която обяви, че няма документни проблеми с дисертацията си и няма никакви притеснения за образованието си.

Той обясни, че е подал текста ѝ към НАЦИД през електронната система, така че формално да отговори на изискванията.

Появата на текста обаче провокира още критики от страна на депутати от ГЕРБ заради това, че не е качен оригиналният вариант на тезата му от 2005 г., а негова по-актуална преработка, в която са добавени и източници от по-късни години в библиографията. Бившият образователен министър Красимир Вълчев се учуди и защо толкова бързо НАЦИД публикувала удостоверение за признаване на степента, след като процедурата обичайно отнемала "между 1 и 3 месеца".

"Тази дисертация е регистрирана от АУБГ към Министерството на образованието през 2019 г. - т.е. 14 години след първоначалното написване на тази дисертация. На тази тема аз съм работил допълнително и е имало някакви актуализации, т.е. при предаването на съответения файл към МОН е подаден по-късен файл. Това обяснява разликата в датите", каза Гюров.

Той обяви, че е поискал копие с оригиналната си дисертация от Виенския университет, за да се види, че "няма как да пътувам в бъдещето".

Атаката от страна на ГЕРБ срещу Гюров идва в разгара на съмненията дали опозиционната партия няма да се възползва от разделението в управляващата коалиция и да "избере" с гласовете си кандидата на ИТН Любомир Каримански.

Каримански прави трети пореден опит да се включи в кампанията за управител на БНБ от лятото на 2021 г. досега, като в последните два случая стана ясно, че не може да разчита на подкрепа от страна на ПП, БСП и "Демократична България".

ДПС и ГЕРБ обаче сигнализираха за евентуална готовност за намеса, след като гласуваха в полза на процедурно предложение на Каримански за ускоряване на избора. До момента двете опозиционни партии не са обявили официално дали ще подкрепят един от двамата кандидати и кой би бил избраникът им.


Марияна Николова изненадващо става доктор по "киберетика" в УниБИТ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024