ГЕРБ се впусна в нова атака срещу машинното гласуване седмица след изборите Снимка: © Getty Images

ГЕРБ продължава да води кампания срещу машинното гласуване, независимо че партията стана първа политическа сила и прие резултата от изборите за 48 Народно събрание - и независимо че нейният оторизиран представител не се е явил на предварителната покана да направи проверка на source-кода на машините.

В понеделник Бойко Борисов обяви в типичния си стил, че "машините са пипани 100 процента", без да даде каквито и да е доказателства за твърденията си. Единственият повод за съмненията му се оказа високият брой на хората, които са подкрепили опцията "Не подкрепям никого". Според Борисов, можело да има "20 или 50", но не и над 80 000 български избиратели с подобно гласуване.

Не стана ясно защо хората, които биха допуснали грешка при вота си с машина, не са подали жалба още в деня на изборите - всеки човек получава контролна разписка, на която ясно е отбелязано предпочитанието му.

Не е ясно и защо Борисов смята, че протестният вот е бил "сгрешен" за разлика от резултатите на всички останали партии, включително на неговата.

Самият той обяви, че няма да сезира прокуратурата въпреки предполаганото от него изкривяване на гласуването: "Не е обвинение, нека отворят да видим. Ако не е така, ще кажа "да, благодаря".

Това обаче му даде основание да поиска "ЦИК да разреши на компютърните специалисти от всяка партия да проверят какво става със софтуера".

"Само това не разрешиха - кода - за да можем да проверим колко е точен изборът. Поръчал съм на нашия секретар на партията да помоли в ЦИК да види това", обяви той.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който е представителят на ДБ в процеса на удостоверяване на машините, се учуди от поредните атаки на ГЕРБ, които според него изобщо не са пожелали да участват в проверката на изходния код в края на септември.

"Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава. Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване", коментира Божанов.

На това секретарят на ГЕРБ Цветомир Паунов отговаря с твърдение, че представител на ГЕРБ-СДС е присъствал "на т.нар. доверено изграждане" и че партиите нямали достъп до сорс кода.

"Може би е гледан в някой друг кабинет, в друг състав. А, и какъв е проблемът, макар и след изборите, този код да е достъпен до всички заинтересовани експерти. Това, че г-н Божанов има по-задълбочен поглед до кода, не значи че всички останали не могат да го обследват за възможни манипулации", пишет той.

Божанов обаче опровергава Паунов: "Довереното изграждане беше предходната стъпка - там имаше представител. След това показаха кода - там бях само аз и служители на Министерството на електронното управление, ДАНС и Сиела".

Бившият министър посочва, че няма нищо против да се създаде по-голям достъп и извън предизборния процес - но за тази цел трябва да се редактира Изборният кодекс.

"Аз съм "за". Все пак съм инициатор на този текст в Изборния кодекс. ГЕРБ тогава гласуваха против, доколкото помня", коментира той.

В същия ден Централната избирателна комисия действително получава писмо от Явор Томов - представляващ ГЕРБ в публичния регистър за процеса по удостоверяване на машините - в което той настоява да му бъде предоставен достъп до софтуера.

От ЦИК приемат да изпратят на Томов писмо, в което му напомнят, че още преди изборите, на 28 септември Министерството на електронното управление е дало достъп до машинния код, така че всички (общо трима) оправомощени представители на партиите да могат да се запознаят с него.

Представителят на ГЕРБ в комисията Георги Баханов упорито настоява ЦИК да се помоли на Томов да уточни какво точно изисква от софтуера, защото "или не е присъствал тогава, или не знаем в какъв вид е предоставен този код".

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова му напомня, че институцията никога не е пращала уточняващи писма на хилядите заявления, които постъпват от граждани и партии - и че никой не спира заявителят да изясни в ново писмо какви са конкретните му желания.

Баханов репликира, че "пак ще стане така, че ЦИК нещо крие и нещо не иска да предостави" и обвинява колегите си, че "сами се вкарваме в... не знам какво".

Нейкова обаче контраатакува:

"Не мога да разбера защо ЦИК трябва да се вкарва в тема, по която няма отговорност и няма нещо, което не е свършила. ние сме си изпълнили правомощията по закон, предоставен е изходният код. Ако някой е желаел и още повече - бил е регистриран като правоимащ - но не го е направил, това не е в отговорностите на ЦИК. Ако вие имате повече информация по този повод, запознайте комисията", казва тя, след което представителят на ГЕРБ се възмущава от "внушенията, които се правят".

Спорът между членовете на ЦИК продължава на спрени микрофони, като накрая представител на ДПС напуска залата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024