ГЕРБ ще излъчат Росен Желязков за председател на 49 НС Снимка: © Булевард България

ГЕРБ ще предложат Росен Желязков за председател на 49 Народно събрание, а Бойко Борисов продължава да очаква подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България" за редовен кабинет.

Въпреки че Борисов ще стане член на ПГ на ГЕРБ, той няма да е в нейното ръководство - председател остава Десислава Атанасова.

"Самоконтролът между партиите в подобно правителство е най-голям гарант за превенция на корупцията. Ние сме обещали да има "Хемус" и "Струма", нашите опоненти са обещали още по четири. Добре, да сложим Асен Василев да ги контролира, за да сме сигурни, че строителите изпълняват както трябва - но да се случат", каза Борисов по време на среща с новоизбраните си депутати.

Той постави съгласието за ново управление като условие за приемането на Бюджет 2023 и очерта картина, при която ГЕРБ твърдо няма да подкрепи данъчните предложения на служебния кабинет, а дефицитът ще стигне до 6.9% без ограничения на разходите.

"Някъде около 10 юни държавата ще спре да плаща. За да не се стигне до такъв сценарий, трябва да проявим разум и търпимост", каза той.

По думите му - програмите на ГЕРБ и ПП-ДБ "се припокриват на 99%", а другите варианти за коалиция с БСП и/или с ИТН са под въпрос заради "много ясни разделителни линии за войната в Украйна и темата Северна Македония".

"ДПС са готови да управляват винаги, и оставаме ние и колегите от ПП. Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии, в противен случай ще отидем на избори без бюджет", каза той.

Първото заседание на 49 Народно събрание е насрочено за сряда, 12 април, като ще бъде открито от Вежди Рашидов като най-възрастен депутат.

Заявката на ГЕРБ за титулярно председателско място на Росен Желязков беше направена и при откриването на 48 НС през октомври 2022 г., но заради отказа на ПП да го подкрепи се стигна до тридневни заседания, след които Рашидов изненадващо остана на поста като "компромис" с гласовете на БСП и ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024