ГЕРБ ще опита да състави кабинет със свой "безспорен" кандидат-премиер Снимка: © Screenshot

ГЕРБ ще използва първия проучвателен мандат, за да се опита да състави редовно правителство със свой "безспорен" премиер. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов в брифинг пред медиите.

Още утре парламентарната група ще обяви своя "безспорен" кандидат за премиер пред лидерите на всички партии. От тях ГЕРБ ще очаква подкрепа, като в замяна им предлага министерските постове в евентуалното бъдещо правителство.

Борисов се обърна директно към втората по големина политическа сила - "Продължаваме промяната-Деморкатична България" (ПП-ДБ) и им предложи следното: "Слагаме на масата програмата. Слагаме на масата тези приоритети. Слагаме приемлив премиер, който утре ще съобщя и правим правителство. Категорично сме решени да го направим".

Той обясни, че ако "не стане с вторите", ще опита да състави кабинет с останалите партии в парламента, тъй като вече не може да ги дели на "добри и лоши".

"Обръщам се към всички партии. Избори през август без бюджет, с изоставено служебно правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик не може да остави Народното събрание да работи месец и нещо без да произведе нищо. Не може да остави хаоса в държавата да продължи", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов първоначално каза, че няма изисквания към личностите в кабинета - дали ще са партийни или експерти. Важното било "дали си разбират от работата" и дали могат да я свършат за кратко време. След което обаче даде знак, че това не е съвсем така, тъй като предупреди, че няма приеме предложението за социален министър на ПП-ДБ Иван Кръстев.

"Кандидат-премиерът ще има решаваща роля в избора на състава. Той трябва да направи колектива си, а ако ни предложат този с червените знамена, поддържника на Путин - партията няма да разреши. Няма да се съгласим", каза лидерът на ГЕРБ, визирайки Кръстев.

Все пак от партията са решени, че "правителство ще има" въпреки рисковете и хейта, които поемали.

"Народът ще оцени тези, които поемат отговорност, които сложат интересите на партията на заден план. Ако не е така - то всеки народ си заслужава съдбата", заключи Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024