ГЕРБ ще предложи Бойко Борисов за премиер, ако има 80+ депутати

ГЕРБ смята да предложи кабинет с Бойко Борисов начело само ако получи повече от 80 депутатски места.

Това обяви Росен Желязков в предизборен дебат срещу ПП-ДБ по bTV. В групата на ГЕРБ участваше още Делян Добрев, а от ПП-ДБ - Николай Денков и Кристина Петкова (ДСБ).

"Ако имаме мнозинство, което да дава основания да предложим нашия лидер, ние ще го предложим. Отсега сме го казали - ако имаме 80+ народни представители, това е нашето предложение", каза Желязков, но веднага след това беше спрян от Денков.

"Отсега ви казваме ясно - предлагайки Борисов, вие отрязвате възможността даже да започнем преговори. Защото Борисов беше човекът, който сложи Пеевски на масата, когато тръгнахме да преговаряме миналия път", каза бившият премиер.

Двете коалиции влязоха в сблъсък по въпроса кой е допустим партньор във властта и кой - не.

Формулата, която Желязков формулира като най-подходяща според ГЕРБ, е ПП-ДБ да подкрепи техен кабинет в официална коалиция и "да се реши дали има нужда от трети".

Тогава "заедно ще обсъдим възможностите и ако заедно не ни стига мнозинството и нямаме 121 гласа, ще решим кои са червените линии".

Вариант 2 за ГЕРБ е кабинет на малцинството, в който Желязков не изключи най-голямата политическа сила да разчита на гласове от партии като "Възраждане" или ДПС на Делян Пеевски.

"Не го желаем (правителството на малцинството), но пред вероятността да няма правителство, това е едно от решенията. Не се случи в 50 Народно събрание, и нямаше да водим този разговор, а разговор за политики", каза още Росен Желязков.

От страна на ПП-ДБ отказаха да разкрият кой е човекът, когото си представят за равноотдалечен и независим кандидат за министър-председател, но дадоха да се разбере, че няма да се съгласят на политически назначения. ПП-ДБ отхвърлят и всякакви преговори за управление с "Възраждане" и Пеевски.

Дебатът влезе в лични обяснения, когато Делян Добрев реши да прехвърли отговорността за допускането на Делян Пеевски до управлението върху опонентите си.

"Един ден ми се обажда Пеевски и казва "Може ли да дойдеш до моя кабинет?". Там стояха само Пеевски и Асен Василев и обсъждаха какви решения да се вземат. ПП имаха срещи на четири очи с него", каза Добрев.

Той не отговори на въпроса на Мария Цънцарова защо го вика Делян Пеевски, а не "коалиционния партньор Асен Василев".

Николай Денков отговори с друга история от "кухнята" на миналото правителство: "Един от хората, които сега стоят до Бойко Борисов по предизборни срещи, веднъж каза: "Сега ще се обадя на шефа", и започна разговора с "Деляне, какво ще правим тука?". И не говореше на вас, г-н Добрев", каза още Денков.

Ако искате да работим заедно, трябва да приемем антикорупционните закони и да отпушем Плана за възстановяване и устойчивост, каза още той.

Ако искате да направим избор на Комисията за противодействие на корупцията, трябва да имаме 3-4 месеца работа на парламента и имаме мнозинство от 160 гласа, защото това пише в закона, беше отговорът на Росен Желязков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Една друга банка – една друга реклама

Защо да оставяш другите да говорят за теб, когато можеш да говориш сам

13:05 - 23.10.2024
Важно днес

НЗОК наказва лекари и болници след сигнали за фалшиви прегледи в "еЗдраве"

Сигналите са получени от потребители на новото здравно приложение "еЗдраве"

12:19 - 23.10.2024
Кино и сериали

Къде да гледаме филма за "Исторически парк" на Любомир Жечев

Вижте къде е достъпен филмът "Исторически парк - Царството на Освободителя"

11:15 - 23.10.2024