ГЕРБ: Ще предложим правителство, не можем да бъдем заобикаляни в парламента Снимка: © Булевард България

ГЕРБ ще предложи правителство, защото първата политическа сила „го дължи на своите избиратели“. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция на партията в понеделник, на която не присъства премиерът Бойко Борисов. Причината за това е участие във "важна международна среща" с лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер и други политици.

Той обяви, че ще „защитава интересите“ на 840 хиляди българи, които са гласували за коалицията на ГЕРБ-СДС.

"Като първа политическа сила, ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове да бъде подкрепено в следващия парламент. И ще предложим правителство не като политически знак, а кабинет, който от ден първи би могъл да работи, да решава проблемите и да гони амбициозните цели, които сме си поставили", каза Дончев.

„Разбирам, че политическа цел е да се измете някой като мен или като министър Ангелов, но не и да бъдат изметени стотици хиляди българи. Аз ще се боря срещу това. Опитите да бъде заобиколена първата политическа сила и да се състави конструкция от останалите по принцип завършва зле. Не го четете като страст към власт. Тя тежи“, добави той.

„Това, че си против някого, не е кауза, а само липса на кауза“, обърна се вицепремиерът към новите партии, които искат да свалят ГЕРБ от власт.

Дончев не отговори конкретно на въпроса дали предложеното правителство ще е с премиер Бойко Борисов. Деница Сачева и Екатерина Захариева вече обявиха, че министър-председателят, който ще предложат, може да е друг. Според вицеприемиера - ГЕРБ вече са готови с кабинет и ще го обявят до няколко дни.

"Разбрах, че всички са спечелили изборите – шестият, петият, третият. Един е морален победител, друг щял да демонтира властта. Коментират се краят на епохи, началото на други. Аз обаче знам, че победителят е този, който е първи. Без да отнемам правото на всички останали, победителят е един. Важното е, че това е победа въпреки всичко - въпреки горещото политическо лято, въпреки естествения ефект от изхабяване с престоя във властта. Въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес, въпреки агитацията в изборния ден, въпреки консолидацията на политически сили, които не разбрах за какво се борят, а целта им беше да махнат някого", каза Дончев.

"За мен свърши времето на големите приказки. Време е да се вземат решения. Не ме карайте да бъда ментор на другите и да им обясня какво да правят", добави той.

Според бившия външен министър Даниел Митов – премиерът трябва да е лидерът на партията. ГЕРБ не трябва да бъде „заобиколен“ и да се оспорва изборната им победа, смята той.

„Не вярвам на предизборни мантри и кой с каква страст е защитавал определени деструктивни позиции. Всички са задължени да влизат в разговори помежду си – кой кого харесва, кой кого не харесва – това са вторични въпроси. ГЕРБ е длъжна да направи честен, открит, прозрачен кабинет и да влезе разговори с всички други партии“, каза той.

„Трябва да е ясно, че никой по никакъв начин не може да оспори тази легитимност на нашата победа. ГЕРБ спечели с огромна преднина и не може да бъде заобикалян от парламента. Опитът за това при съставяне на правителство може да доведе страната отново до криза“, смята той.

„Големият въпрос не е как са протекли изборите в България. Въпросът е България ще има ли стабилно, добро правителство, което да задълбочава интеграцията ни в Европа и атлантическите структури, а не да има неясна амалгама от несъвместими политически партии, които не е ясно какво ще правят“, добави Митов.

"Страната има нужда от идеи за развитието си, а не фокусиране върху това кого да изстържем, кого да махнем. Не може фокусирането върху една личност да е политическа цел. Имахме разговор с Манфред Вебер, който изрази това притеснение. Партии членки на ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход, а не да преговарят с първата партия", добави бившият външен министър.

В пресконференцията се включи и здравният министър Костадин Ангелов, който отчете „добра организация на изборния процес“, която е позволила да се запази здравето на гражданите по време на пандемия. Той смята, че премиерът Борисов се е „жертвал“ за българските граждани, за да може страната да получи най-много дози от допълнителната поръчка ваксини на Pfizer/BioNTech от страна на Европейската комисия. ЕС поправи грешката на кабинета на премиера, който в началото не използва възможността да поръча максимален брой полагащи се иРНК ваксини.

От ГЕРБ не обявиха с кого биха се коалирали. Повториха само, че биха предоставили депутати на втората политическа сила „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, които да го подкрепят, както каза Бойко Борисов преди дни.

"Демокрацията не може да бъде предозирана. Колкото избори са нужни, трябва да ги има. Ако се прецени, че трябва да има нови, аз не се плаша", каза Дончев, след като Борисов и още няколко души от ГЕРБ повториха, че нов вот ще струва "скъпо".

Очаквайте още информация.


ДБ не иска правителство на БСП или ДПС, но може да участва в кабинет, подкрепен от тях

Велислав Минеков: Борисов не иска избори, защото няма да има купен вот и ГЕРБ ще изчезне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024