Снимка: © https://www.facebook.com/otrovnototrio

„Появата на едно прикрито Борисово правителство ще предизвика хората отново да излязат на улицата. Ако не са те, да знаете, аз ще съм сам на площада. Със сигурност ще съм там, няма да понеса такова нещо“.

Това са думите на проф. Велислав Минеков, който беше част от „Отровното трио“, организирало антиправителствените протести през 2020 г. Той вече не е в движението заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, като още през декември обяви, че няма да влезе в политиката. Неговите съюзници са в парламента като част от „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова.

Коалицията е заплашена от разцепление заради изказване на Хаджигенов, че може да се използват гласовете на БСП, за да се „убие ламята ГЕРБ“, и че би станал министър „ако трябва да пожертва себе си“. Манолова и Татяна Дончева се разграничиха от него, а според Минеков – „когато си в такъв кръг, преди да кажеш своето мнение, първо питаш и се съобразяваш“. Той не спомена дали говори конкретно за адв. Хаджигенов, а каза само: „Хубаво е, че спорят“.

„Нещата се развиват добре за тези, които се появиха в парламента за първи път. Добре е, че други изчезнаха и бяха премахнати – патриоти, всякакъв вид фармацевти (б.а. – ВМРО и НФСБ-Воля на Веселин Марешки и Валери Симеонов). За свое съжаление, Борисов остана в самота. Той няма да е способен да създаде правителство. Моментът е добър да бъде използван“, смята скулпторът.

„Който се докосне до тази организация – ГЕРБ, той ще изгори, но това е в съзнанието на всички политици. Това е самоубийствен акт, всякакви опити за подобно съдружие ще доведат до нещастие. Господинът от ГЕРБ (б.а. - Борисов) желае да оцелее на всяка цена, чувства се заплашен. Две могат да са историите относно края му – кратка или продължителна агония. Надявам се да се съберат смели хора и тази агония да е прекратена най-късно до септември – октомври“, каза проф. Минеков.

Според него е ясно, че Борисов иска правителство на всяка цена, а не нови избори, защото за него това е „оцеляване“. Той припомни думите на шефа на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов, който каза, че всички ще подкрепят правителство с мандат на „Има такъв народ“.

„Слушах Михаил Константинов, който е дясна ръка на Борисов, почти му е говорител - иска правителство. Слушах Георги Харизанов - и той иска правителство. Нинова – и тя иска правителство. Това е спасителният пояс за Борисов“, каза проф. Минеков.

„Тук ще видим кои са смелите. Смелите са тези, които пожелаят служебно правителство и нови избори. Останалите са нищо, откажете се от тях“, добави той.

След като ДПС обяви, че би подкрепила правителство на ИТН и Слави Трифонов, без да участва в него, а БСП също изрази подобна възможност чрез лидера Корнелия Нинова, проф. Минеков попита: „Кой заслужава този риск? Защо на тази цена?“.  

„Има възможност Народното събрание да промени изборния кодекс незабавно и веднага след като разрешим дистанционното гласуване в каквато и да е форма, следващата стъпка е служебно правителство. Няма да има драснати, нацапани бюлетини. Много е трудно да манипулираш електронното гласуване. Иначе ще продължи играта с платените гласове, а това беше масово на тези избори. Ще продължи играта с натиск. Влизат с телефонче, излизат и показват снимката, за да получат заветните 100 лева. Тази покупко-продажба на гласове продължи на много места“, твърди той.

На въпрос какво ще се случи, ако партиите, които са „анти“ ГЕРБ, БСП и ДПС, не съберат достатъчно гласове и при евентуални следващи избори, проф. Минеков отговори, че „ГЕРБ ще изчезне".

„Ще имаме по-честни избори. Задачата на служебния кабинет е да подготви честни избори. Когато дойде временно на власт, няма да имаме тази покупко-продажба. Всичко ще бъде по-добре. ДБ вероятно ще удвоят гласовете, „Изправи се! Мутри вън“ - също, БСП ще вдигнат процента. Отново няма да се разреши влизането на патриоти и фармацевти“.

„Миналата година заявих, че няма да участвам в парламента. Имах покани, но щеше да е цинично да приема, след като вече бях обещал нещо. Удържах клетвата до 4 април, а какво ще правя оттук нататък – все още не знам“, каза проф. Минеков.


ЦИК обяви състава на 45-ото Народно събрание (списък с депутатите по райони)

Любен Дилов-син: Сблъсъкът между Борисов и Трифонов ще бъде титаничен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори