ГЕРБ обвини служебното правителство, че се е присъединило към инициативата на Г-7 за повишаване на корпоративния данък от 10 на 15%. Според бившите управляващи това е станало „скрито“ на 30 юни, като точката била записана под №17 в дневния ред на заседанието на Министерски съвет.

„За българския бизнес това значи минимално 50-процентно увеличение на данъците. Взето е решение България да повиши своя данък – без обществено обсъждане, без тристранки, без оценка на ефекта на въздействие на българския бизнес“, заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ Александър Иванов на пресконференция.

От партията на Бойко Борисов обаче не съобщиха, че тази мярка няма да засяга български фирми, а само мултинационалните корпорации, и то тези с оборот над 750 млн. евро. Тя ще важи евентуално в бъдещето за по-малко от 10 компании у нас, които попадат в обхвата ѝ. Или иначе казано - ще има много ограничено действие в България.

На 1 юли България се присъедини към списък от 130 държави, които подкрепиха световния план BEPS на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Списъкът е публикуван в сайта на ОИСР ден след като изпълнителната власт е решила да се включи.

Програмата беше одобрена в началото на юни от финансовите министри от Г-7 – седемте държави с най-големи и развити икономики. Целта им бе да предотвратят избягването на данъци от страна на големите мултинационални компании като Amazon и Google в световен мащаб. Те ще трябва вече да плащат облог върху приходите в съответната държава, в която ги генерират, а не както досега - да се отчитат чрез дъщерни фирми в страни с облекчен режим като Люксембург, при положение че са заработили приходите в друга държава с по-високи данъчни изисквания.

Люксембург скоро няма да е "данъчен рай": Г-7 постигна историческа сделка за облагане на големите компании

Освен това лидерите на Г7 се споразумяха глобалният минимален корпоративен данък да има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

„Днес една партия е имала пресконференция и хора, които не са специалисти, са опитали да коментират теми, които не разбират. Какво означава тази наша позиция? Ако една чужда компания работи в България и има оборот над 750 млн. евро и ако по-малко от 25% от нейните работници, активи или общата сума, която тя плаща на работниците, е в България, тя ще подлежи на тази ставка. Но само ако и съответната друга държава (б.а. – от която е корпорацията) е приела това решение на ОИСР“, обясни финансовият министър Асен Василев на брифинг, наричайки думите на ГЕРБ "пълна глупост" и "целенасочена лъжа".

„Това е процес, който ще се развива във времето, трябва да мине Директиви на ЕС, решения на националните парламенти. Това сега е просто една предварителна нагласа на отделните държави. Ако сте българска компания, това не се отнася за вас. Ако сте международна компания, на която над 25% от дейността ѝ е в България, не се отнася за вас. Ние си оставаме на 10% данък, както винаги е било“, каза той.

Сделката, направена между финансовите министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, постави основите за по-широка група от държави, които ги последваха. След седмица предстои обсъждане на проекта и среща на страните от Г-20 във Венеция, а в документа на ОИСР пише, че всички детайли по плана трябва да бъдат финализирани през октомври.

На заседанието на 30 юни Асен Василев е внесъл предложение в Министерски съвет да се одобри позицията на България са „водене на преговорите в рамките на приобщаващата рамка по въпросите на плана BEPS към ОИСР за намиране на общо решение относно предизвикателствата във връзка с данъчното облагане на дигиталната икономика“.

Изпълнителната власт подкрепя принципно плана на ОИСР, но поставя условия, които да важат за определени корпорации.

Отбелязва, че тази нова международна данъчна структура трябва да отчита икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна. МС казва още, че минималната данъчна ставка трябва да се прилага за международни корпорации с над 750 млн. евро оборот. У нас няма много на брой подобни компании. В края на краищата, български фирми и не толкова големите мултинационални компании няма да бъдат засегнати, както твърдят от ГЕРБ.

„Това е решение, което е непочтено и непрозрачно, което е непрофесионално“, каза бившият социален министър Деница Сачева. „Ще доведе до по-малко създаване на работни места и по-висока безработица. Ако се вдигне корпоративният данък с 50%, това значи 1 млрд. и 250 млн. лв. да бъдат взети от бизнеса и на практика да не може да ги реабилитира, да не може да ги използва за създаване на нови работни места, за подобряване условията на труд. Може би това е скритият сценарий. Всички наши опоненти дават щедри послания и обещания за социални придобивки, но тези утопии не са възможни, ако не се вдигнат данъците и осигуровките“.

Всъщност, целта на Г-7 са големите мултинационални корпорации като Amazon на Джеф Безос и Facebook на Марк Зукърбърг.

Отделно предложението за евентуална промяна на корпоративния данък в България не може да стане без обществено обсъждане и без одобряване от действащо Народно събрание.


Над половин милиард км. магистрала и 555 555 шарана

"Tи все отстъпваш, настъпи един път и ги смачкай..."Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение

Кирил Петков: Програмата на ПП включва над 40 законопроекта

Законите трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, смята Петков.