Германия арестува трима души, заподозрени в шпионаж в полза на  Китай Снимка: © Getty Images

Трима германски граждани са били арестувани по подозрения в шпионаж в полза на Китай в Дюселдорф и Бад Хомбург. Според прокуратурата, тримата са работили с китайските тайни служби с цел да им предадат важна военна информация.

Смята се, че те са работили в полза на китайското разузнаване поне от юни 2022 г. , като в същото време са нарушавали и забрана за износ на стоки от страната.

Двама от задържаните - Хервиг Г. и Ина Ф. - са семейство. Те са основали фиктивна компания в Дюселдорф с цел сътрудничество с германски университети, с които да подготвят проучаване за китайски партньор за състоянието на части от машини, които могат да се използват в корабни двигатели, включително за бойни кораби.

Зад третия арестуван - Томас Р. , който е получавал поръчките, е стоял агент на китайското министерство на държавната сигурност.

Освен че са предавали чувствителна информация, задържаните са нарушили закона, като са доставяли стоки с т.нар. двойна употреба, които могат да се използват и за военни цели, а износът им е забранен.

Заподозрените са купили и специален лазер от Германия, поръчан и платен от китайското министерство, и са го изнесли в Китай без разрешение, казват още от прокуратурата, без да уточнят с каква цел е станало това.

От китайското посолство в Берлин не са коментирали официално арестите, които се случват само седмица след посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Китай и на фона на притесненията, че Пекин изнася стоки с двойна употреба, които Русия може да използва на бойното поле.

Миналата седмица Германия арестува двама души с двойно гражданство по подозрение, че са шпионирали в полза на Русия и са подготвяли саботажни действия срещу военни обекти.

Германия арестува двама агенти на ФСБ, готвили саботаж срещу военни обекти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024