Германия "пази" руските дипломати от ограничения да пътуват в ЕС Снимка: © Кирил Логвинов, Постоянна мисия на Русия в ЕС

Заради опасения от реципрочни мерки от Москва, Европейският съюз (ЕС) едва ли ще ограничи привилегиите за пътуване на руските дипломати на територията си, пише европейското онлайн издание EUоbserver. В основата на противопоставянето срещу тази мярка са Германия и Австрия.

Призив руските дипломати да не могат да пътуват из ЕС отправиха външните министри на осем страни членки, сред които не е България - Чехия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша и Румъния.

В писмото си те призовават ЕС да забрани свободното движение на руски дипломати отвъд границите на страните, в които са акредитирани, защото "разузнаването, пропагандата или дори подготовката на саботажни действия са основното работно натоварване на голям брой руски "дипломати" в ЕС".

Според дипломатически източници на EUоbserver, макар и официално предложението да не е било обсъждано от Съвета на ЕС, Австрия и Германия, както и други държави, са останали скептични към предложението.

Едно от опасенията е, че Русия ще попречи реципрочно на дипломатите от ЕС да се движат свободно и това ще остави Европа по-малко информирана.

Именно вероятността Русия да изгони европейски дипломати или да затвори посолства в Москва е сред аргументите срещу ограничаване на пътуванията на руски дипломати.

Страните, които се противопоставят на мярката, са скептични и доколко тя изобщо може да бъде приложена, като се има предвид, че няма как да се проследят руснаците със специален статут, които пътуват с коли или влакове през отворените граници в ЕС.

Тихият отпор дойде, след като външните министри на Дания и Холандия се присъединиха към колегите си от балтийските държави, Чехия, Полша и Румъния. Мотивът им е, че руските шпиони все още злоупотребяват с дипломатическо прикритие, за да планират подривни дейности в ЕС.

Идеята за ограничаване на пътуванията на руските дипломати в Европа най-напред беше предложена от Чехия в края на 2023 г., но тогава не беше припозната от други държави членки.

Призивът се появи отново с по-широка подкрепа след поредица саботажи в Чехия, Германия, Полша и Великобритания, които се свързват с Русия.

Според Белгия дори настоящият висш пратеник на Русия в ЕС в Брюксел, шарже д'афер Кирил Логвинов , е офицер в руското външно разузнаване.

Логвинов е начело на постоянната мисия на Руската федерация в ЕС от септември 2022 година. Той не е изгонен към момента заради опасения на външната служба на ЕС, че в отговор Кремъл ще затвори представителството на ЕС в Москва като отмъщение, отбелязва изданието.

Това притеснение засега оставя Логвинов и всички дипломати шпиони, останали в посолствата и консулствата в цяла Европа, свободни да пресичат границите, за да вършат работата си, въпреки агресията на Русия в Украйна и действията ѝ срещу западните страни, които подкрепят нападнатата държава, пише още EUobserver.

Въпреки че Германия е против предложенията за ограничения за руските дипломати, според друг източник на EUobserver дори Русия да предприеме огледални мерки, ЕС няма какво да губи.

Ролята на делегациите на ЕС в Москва днес е нулева. Те не се срещат с руските власти “, казва той.

„Русия също би трябвало да очаква закриването на мисията на Логвинов в Брюксел (ако затвори посолството на ЕС в Москва), което тя не иска“, добави той, като допълва, че "Логвинов има 35 руски агенти (дипломати) тук, за да координират хибридни действия, докато делегацията на ЕС в Москва има петима души и те не координират нищо“, добавя източникът от ЕС.

Междувременно Германия спира и преговорите по 14-ия кръг от санкции срещу Русия, твърдят дипломати от ЕС.

Новият пакет санкции предвижда по-строги ограничения върху дъщерни дружества на европейски компании, които все още правят бизнес в Русия. Германия, чиято индустрия остава фокусирана там, е загрижена, че това ще утежни работата на фирмите.

14-ият кръг от санкции включва ограничения за руския природен газ, в това число и втечнен, нови мерки за затягане на търговията със забранени оръжейни технологии и включване на още руски граждани и организации в черния списък. Пакетът трябва да бъде договорен преди срещата на върха на ЕС на 27 юни и преди приятелската на Русия Унгария да поеме председателството на ЕС от 1 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024