Снимка: © Getty Images

Пристигащите от т.нар. "рискови държави" може да бъдат задължени да преминат тест за Covid-19 веднага след влизането си в Германия - още на летището.

Това е новата идея, около която са се обединили федералното Министерство на здравеопазването и представители на здравните власти в провинциите. Официално решение все още не е взето, като се очаква министрите на здравеопазването да обсъдят детайлите на предложението отново. Основният нерешен въпрос е как ще се осигури финаснирането на кампанията за масово тестване.

Засега хората, които влизат в Германия от държави с висока заболеваемост от Covid-19, са длъжни да прекарат 14 дни под домашна карантина. Под въпрос е обаче доколко стриктно това правило се спазва от всички лица и колко от пристигащите в страната биват засечени от здравните служби. Затова се е стигнало до решението, че са нужни по-фокусирани мерки за ограничаването на вноса на инфекцията.

Асоциацията на германските летища посрещна новината с резервирана реакция.

"Във всички случаи трябва да е ясно: ако здравните служби наредят бързо тестване от какъвто и да било тип, то трябва да се провежда от самите здравни служби", се казва в съобщение на организацията.

Оттам настояват, че служителите на летищата не може да бъдат ангажирани с подобна проверка на здравословното състояние на пасажерите. Летищните власти искат и да се въведат правила за пренасочването на пътниците, които покажат положителна проба за коронавирусна инфекция.

Германия определя обхвата на т.нар. рискови държави по методиката на института "Роберт Кох".

България не попада в този списък въпреки увеличаващия се брой на положителните проби в последния месец. Повечето държави от тази група са извън Европейския съюз (с изключение на Люксембург). Задължителна карантина се изисква за пристигащите от страни като САЩ, Русия, Бразилия и др.

В момента много германски граждани се намират на почивка в държави като Испания, Франция, Италия и Гърция - те не попадат в определението за рискови зони.

Класификацията се основава на двустепенна оценка. Първо - определя се кои държави или региони са регистрирали повече от 50 нови случая на Covid спрямо 100 000 души население за последните 7 дни.

Втората стъпка прилага качествени критерии, за да се определи дали все пак има риск от внасяне на заразата от държави, които формално са под определения лимит. В тази връзка се използват данните от доклади на германските посолства по света, в които са отразени мерките, взети за ограничаването на пандемията в конкретните държави.

Решаващ фактор за крайния резултат е броят на новите случаи и типът на епидемичното разпространение.

"Германия не може да си позволи втори Ишгл", казва Михаел Тойрер, зам.-председател на групата на Свободните демократи в Бундестага, който настоява за координирана стратегия за тестване на завръщащите се туристи.

Австрийският скикурорт Ишгл стана едно от първите и най-големи огнища на инфекцията с коронавирус, като се смята, че оттам е тръгнала вълната на епидемията в Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество