Снимка: © Getty Images

Пристигащите от т.нар. "рискови държави" може да бъдат задължени да преминат тест за Covid-19 веднага след влизането си в Германия - още на летището. 

Това е новата идея, около която са се обединили федералното Министерство на здравеопазването и представители на здравните власти в провинциите. Официално решение все още не е взето, като се очаква министрите на здравеопазването да обсъдят детайлите на предложението отново. Основният нерешен въпрос е как ще се осигури финаснирането на кампанията за масово тестване. 

Засега хората, които влизат в Германия от държави с висока заболеваемост от Covid-19, са длъжни да прекарат 14 дни под домашна карантина. Под въпрос е обаче доколко стриктно това правило се спазва от всички лица и колко от пристигащите в страната биват засечени от здравните служби. Затова се е стигнало до решението, че са нужни по-фокусирани мерки за ограничаването на вноса на инфекцията. 

Асоциацията на германските летища посрещна новината с резервирана реакция. 

"Във всички случаи трябва да е ясно: ако здравните служби наредят бързо тестване от какъвто и да било тип, то трябва да се провежда от самите здравни служби", се казва в съобщение на организацията. 

Оттам настояват, че служителите на летищата не може да бъдат ангажирани с подобна проверка на здравословното състояние на пасажерите. Летищните власти искат и да се въведат правила за пренасочването на пътниците, които покажат положителна проба за коронавирусна инфекция. 

Германия определя обхвата на т.нар. рискови държави по методиката на института "Роберт Кох".

България не попада в този списък въпреки увеличаващия се брой на положителните проби в последния месец. Повечето държави от тази група са извън Европейския съюз (с изключение на Люксембург). Задължителна карантина се изисква за пристигащите от страни като САЩ, Русия, Бразилия и др. 

В момента много германски граждани се намират на почивка в държави като Испания, Франция, Италия и Гърция - те не попадат в определението за рискови зони. 

Класификацията се основава на двустепенна оценка. Първо - определя се кои държави или региони са регистрирали повече от 50 нови случая на Covid спрямо 100 000 души население за последните 7 дни. 

Втората стъпка прилага качествени критерии, за да се определи дали все пак има риск от внасяне на заразата от държави, които формално са под определения лимит. В тази връзка се използват данните от доклади на германските посолства по света, в които са отразени мерките, взети за ограничаването на пандемията в конкретните държави. 

Решаващ фактор за крайния резултат е броят на новите случаи и типът на епидемичното разпространение. 

"Германия не може да си позволи втори Ишгл", казва Михаел Тойрер, зам.-председател на групата на Свободните демократи в Бундестага, който настоява за координирана стратегия за тестване на завръщащите се туристи. 

Австрийският скикурорт Ишгл стана едно от първите и най-големи огнища на инфекцията с коронавирус, като се смята, че оттам е тръгнала вълната на епидемията в Германия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"