Германия иска задължителни тестове за пътници от рискови зони Снимка: © Getty Images

Пристигащите от т.нар. "рискови държави" може да бъдат задължени да преминат тест за Covid-19 веднага след влизането си в Германия - още на летището.

Това е новата идея, около която са се обединили федералното Министерство на здравеопазването и представители на здравните власти в провинциите. Официално решение все още не е взето, като се очаква министрите на здравеопазването да обсъдят детайлите на предложението отново. Основният нерешен въпрос е как ще се осигури финаснирането на кампанията за масово тестване.

Засега хората, които влизат в Германия от държави с висока заболеваемост от Covid-19, са длъжни да прекарат 14 дни под домашна карантина. Под въпрос е обаче доколко стриктно това правило се спазва от всички лица и колко от пристигащите в страната биват засечени от здравните служби. Затова се е стигнало до решението, че са нужни по-фокусирани мерки за ограничаването на вноса на инфекцията.

Асоциацията на германските летища посрещна новината с резервирана реакция.

"Във всички случаи трябва да е ясно: ако здравните служби наредят бързо тестване от какъвто и да било тип, то трябва да се провежда от самите здравни служби", се казва в съобщение на организацията.

Оттам настояват, че служителите на летищата не може да бъдат ангажирани с подобна проверка на здравословното състояние на пасажерите. Летищните власти искат и да се въведат правила за пренасочването на пътниците, които покажат положителна проба за коронавирусна инфекция.

Германия определя обхвата на т.нар. рискови държави по методиката на института "Роберт Кох".

България не попада в този списък въпреки увеличаващия се брой на положителните проби в последния месец. Повечето държави от тази група са извън Европейския съюз (с изключение на Люксембург). Задължителна карантина се изисква за пристигащите от страни като САЩ, Русия, Бразилия и др.

В момента много германски граждани се намират на почивка в държави като Испания, Франция, Италия и Гърция - те не попадат в определението за рискови зони.

Класификацията се основава на двустепенна оценка. Първо - определя се кои държави или региони са регистрирали повече от 50 нови случая на Covid спрямо 100 000 души население за последните 7 дни.

Втората стъпка прилага качествени критерии, за да се определи дали все пак има риск от внасяне на заразата от държави, които формално са под определения лимит. В тази връзка се използват данните от доклади на германските посолства по света, в които са отразени мерките, взети за ограничаването на пандемията в конкретните държави.

Решаващ фактор за крайния резултат е броят на новите случаи и типът на епидемичното разпространение.

"Германия не може да си позволи втори Ишгл", казва Михаел Тойрер, зам.-председател на групата на Свободните демократи в Бундестага, който настоява за координирана стратегия за тестване на завръщащите се туристи.

Австрийският скикурорт Ишгл стана едно от първите и най-големи огнища на инфекцията с коронавирус, като се смята, че оттам е тръгнала вълната на епидемията в Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024